Technologie » Komputery

Narodowe Archiwum Filmowe Islandii wybiera system Sony Optical Disc Archive (ODA)

Sony ODA będzie służył jako platforma do przechowywania narodowego dziedzictwa filmowego Islandii

Narodowe Archiwum Filmowe Islandii w Hafnarfjördur, wybrało system Optical Disc Archive (ODA), aby zabezpieczyć swoje historyczne zasoby filmowe oraz przyszłe islandzkie produkcje filmowe i telewizyjne, zgodnie z lokalnymi przepisami prawnymi.

Głównym celem archiwum jest zebranie i przechowanie spuścizny filmowej Islandii obejmującej wszystkie materiały począwszy od filmów z 1906 roku, aż po produkcje współczesne. Jest to duże wyzwanie, ponieważ filmy rejestrowane były z wykorzystaniem taśm różnego formatu (niektóre z nich były używane przez Sony na przestrzeni lat), a obecnie sprzęt służący do ich odtwarzania trudno naprawić ze względu na brak oryginalnych części zamiennych.

Rozwiązaniem tego problemu okazało się długotrwałe przechowywanie materiałów w postaci cyfrowej. Firma Nyherji z Reykjaviku – autoryzowany sprzedawca sprzętu profesjonalnego Sony, zasugerował Narodowemu Archiwum Filmowemu system Optical Disc Archive (ODA) firmy Sony.

Alternatywne rozwiązania  na potrzeby przechowywania treści wizyjnych oparte na LTO lub dyskach twardych wymagają między innymi dokładnego kontrolowania stopnia wilgotności i temperatury, system firmy Sony eliminuje tę potrzebę. Sony Optical Disc Archive (ODA) zostanie wkrótce zainstalowany w obiekcie Archiwum w miejscowości Hafnarfjördur.

„System Optical Disc Archive (ODA) ma wszystkie cechy, na których nam zależy”, powiedział Erlendur Sveinsson z Narodowego Archiwum Filmowego Islandii. „Jest on skalowalny, a to sprawia, że może zostać rozbudowany, aby pomieścić cały dorobek filmowy Islandii. Jest on także dla nas wyjątkowo ekonomiczny, bezpieczny w użyciu i zapewniający szybki czas dostępu do zasobów”.

Sony oferuje zintegrowany świat rozrywki łączący elektronikę użytkową, rozwiązania mobilne, muzyki, filmy, gry i rozrywkę sieciową, zajmując pozycję jednej z czołowych marek konsumenckich na świecie.

Sony jest producentem innowacyjnego sprzętu audio, wideo, telekomunikacyjnego i informatycznego przeznaczonego na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Firma oferuje m in. projektory instalacyjne, projektory do kina domowego, a także urządzenia dedykowane dla biznesu i sektora edukacyjnego.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z

systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl

Tel +48 509 047 721