Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury uczy dzieci, jak oszczędzać wodę

W tym roku już po raz kolejny Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury zaangażowało się w obchody Światowego Dnia Wody. W 60 szkołach w całej Polsce 107 specjalnie przeszkolonych wolontariuszy – pracowników firmy – przeprowadziło lekcje edukacyjne dla ponad 5300 dzieci.

Zajęcia dotyczyły odpowiedzialnego korzystania z zasobów wodnych, w tym prostych sposobów na racjonalne użytkowanie wody w codziennym życiu. Nauce towarzyszyły ćwiczenia oraz gry i zabawy. Kontynuacją edukacji jest konkurs dla szkół podstawowych „W mojej klasie wspólnie oszczędzamy wodę”. Szczegółowe informacje o warunkach udziału dostępne są na stronach www.darnatury.pl.

Program edukacyjny dla szkół jest jednym z elementów corocznych obchodów Światowego Dnia Wody w Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury. Od 6 lat projekt jest organizowany przez ochotników ze wszystkich działów firmy. Wolontariusze, podczas specjalnych szkoleń, zdobywają kompleksową wiedzę na temat znaczenia wody dla człowieka oraz działań związanych z jej oszczędzaniem, a następnie przeprowadzają lekcje edukacyjne w szkołach.

Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury prowadzi projekt we współpracy z organizacją non-profit – Project WET (Worldwide Water Education). W tegoroczne obchody zaangażował się Prezes Fundacji Project WET – Dennis Nelson, który podkreślił olbrzymie zaangażowanie Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury w edukację najmłodszych.

W tym roku w trakcie zajęć dzieci mogły wysłuchać bajki o „Kropelce wody”, z której dowiedziały się skąd pochodzi woda płynąca z domowych kranów. Dzięki temu poznały cykl hydrologiczny oraz proste sposoby, na rozsądne korzystanie z tego zasobu. Ponadto, podczas zabawy „Ciało zbudowane z wody”, otrzymały informacje dotyczące tego, jaki procent ciała człowieka stanowi woda, jak dużo zawierają jej poszczególne owoce i warzywa oraz ile potrzebuje jej nasz organizm dla prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo 300 dzieci z pobliskich szkół zwiedziło zakłady produkcyjne Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury w Częstoniewie i Rzeniszowie. W trakcie wycieczki poznały proces wydobycia i produkcji wody w dużych butlach oraz dowiedziały się, w jaki sposób laboratoria dbają o jej najwyższą jakość. W ramach upominków dzieci otrzymały bidony oraz ulotki z informacjami o prawidłowym nawadnianiu organizmu oraz skutkach jego odwodnienia. Firma zorganizowała również – w ramach komunikacji wewnętrznej – konkurs dla dzieci pracowników. Jego tematem przewodnim było oszczędzanie wody w domu.

„Zgodnie z tegorocznym hasłem Światowego Dnia Wody powinniśmy wspólnie działać w zakresie polepszania kondycji gospodarki wodnej. Tym bardziej cieszy mnie zaangażowanie w to wydarzenie pracowników naszej firmy. To niezwykłe, że z roku na rok jest nas coraz więcej. W tym roku odnotowaliśmy rekordową liczbę – aż 107 wolontariuszy szkoliło nasze przyszłe pokolenie!” – mówi Jeroen Peters, Country Business Manager w Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury i dodaje: „Oprócz edukacji na temat ograniczonych zasobów wodnych na świecie i ich rozsądnego wykorzystywania, tłumaczymy dzieciom, jak ważne dla ich organizmu jest odpowiednie jego nawodnienie i jakie mogą być skutki wykluczenia wody z diety. Chcemy mieć pozytywny wpływ na ich przyszłość i zmianę nawyków żywieniowych, dlatego zalecamy każdemu picie 8 szklanek wody dziennie”.

Aktywność Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury na rzecz ochrony zasobów wodnych, poza prowadzeniem edukacji z tego zakresu w szkołach, przejawia się również w realizowanej przez Nestlé strategii na rzecz redukowania zużycia wody przy produkcji oraz działaniach na rzecz zwiększania dostępu do czystej wody. Realizując ideę CSV (Tworzenia Wspólnej Wartości) w tym obszarze, spółki Nestlé na świecie od 2000 roku zredukowały zużycie wody w swoich fabrykach prawie o 1/3 przy jednoczesnym wzroście produkcji o 63%.

Światowy Dzień Wody (World Water Day) został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1992r. Co roku jest obchodzony 22 marca. Jego ideą jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.

Więcej informacji o Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury

Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury jest producentem i dystrybutorem wody źródlanej do urządzeń dozujących wodę w biurach i domach prywatnych w Polsce pod markami: Dar Natury (w butlach 18,9 L) i Nestlé Aquarel (w butlach 11 L). Firma zajmuje pozycję krajowego lidera na rynku wody HOD (Home and Office Delivery) i należy do europejskiego stowarzyszenia zrzeszającego producentów wód butelkowanych Watercoolers Europe.

Jakość i bezpieczeństwo oferowanych przez Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury produktów potwierdzają liczne nagrody i certyfikaty, w tym: ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001. Firma posiada również Certyfikat HACCP, poświadczający stosowanie Systemu Zapewniania Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności przez Zakład Produkcyjny Nestlé Waters Polska S.A. w Częstoniewie. Spełnia także restrykcyjne wymagania systemu HACCP i zasad Dobrych Praktyk Higienicznych w szeroko pojętej działalności dystrybucyjnej. Spółka uzyskała również Certyfikat NSF International, który potwierdza zgodność Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Dobrych Praktyk Higienicznych stosowanych w firmie z wymogami Watercoolers Europe, zawartymi w Kodeksie Dobrych Praktyk Higienicznych.

Synertime