Technologie » Komputery

Networked Media Interface: nowy standard wprowadzany przez Sony

Networked Media Interface: nowy standard wprowadzany przez Sony przy współudziale czołowych firm z przemysłu telewizyjnego Nowy, wdrażany w całej branży system transmisji AV z wykorzystaniem protokołu IP został dotychczas przyjęty przez 10 firm

Firma Sony poinformowała o powstaniu nowego standardu Networked Media Interface, wprowadzanego we współpracy z dziesięcioma czołowymi firmami z sektora nadawców i telewizji. Nowy interfejs AV over IP umożliwia wykorzystanie protokołu IP do transmisji materiałów audiowizualnych. Cechuje się niskim poziomem opóźnień i umożliwia przełączanie obrazu HD i 4K, dźwięku i metadanych bez wprowadzania zakłóceń w sygnale.

Standard Networked Media Interface dzieli materiały wideo, dźwięk i metadane na pakiety, dzięki czemu umożliwia wykorzystanie standardowej infrastruktury sieciowej do ich przesyłania w czasie rzeczywistym między systemami i urządzeniami do produkcji wideo. Technologia ta zwiększa potencjał systemów Sony do produkcji na żywo z wykorzystaniem protokołu IP: poprawia efektywność i obniża koszt transmisji na żywo ze studia i z imprez sportowych.

Sony opracowuje także technologię LLVC (Low Latency Video Codec), która zapewni kompresję filmu niezbędną do transmisji obrazu 4K 60p przez łącze Ethernet o szybkości 10 Gb/s.  Obecnie trwa przygotowanie dokumentacji SMPTE RDD (Registered Disclosure Document) dla tego kodeka.  Firma przyjęła także standardy SMPTE ST 2022-6 i ST 2022-7, określające sposób transmitowania przez sieć IP sygnałów HD-SDI bez kompresji.

Sony odgrywa główną rolę w kreowaniu popytu na rozwiązania oparte na protokole sieciowym IP. Firma podjęła szereg istotnych działań, by zapewnić współpracę tych rozwiązań z profesjonalnymi systemami do produkcji wideo.  Sony uczestniczy również w tworzeniu standardu SMPTE 2059: protokołu Precision Time. Umożliwia on przełączanie urządzeń podczas transmisji IP z zachowaniem ich synchronizacji na poziomie wymaganym przy emisji programów.  Firma współpracuje z SMPTE, VSF i JT-NM[i] przy tworzeniu jednolitego, przyszłego standardu.

W celu upowszechnienia nowego interfejsu „AV over IP” w sprzęcie do produkcji wideo Sony zamierza w najbliższym czasie rozpocząć udzielanie licencji na wykorzystanie standardu Networked Media Interface.  W ramach programu licencyjnego opracowane zostaną narzędzia i specyfikacje techniczne, które umożliwią tworzenie współpracujących produktów.

Standard Networked Media Interface

Nowy standard Networked Media Interface opiera się na połączeniu najnowocześniejszej technologii sieciowej IP z obecnym standardowym łączem SDI i umożliwia transmisję obrazu o dowolnej rozdzielczości. W standardowych systemach, do przesyłania poszczególnych rodzajów sygnału (wideo, audio, wzorcowego, metadanych i danych kontrolnych) trzeba używać różnych rodzajów kabli; dzięki standardowi Networked Media Interface wymagane jest użycie jednego, standardowego kabla sieciowego, podłączonego do standardowej infrastruktury sieciowej.

Dla zapewnienia niezawodności, skalowalności i stabilności transmisji Sony połączyło unikatową nową technologię z uznanymi już standardami.  Nowe rozwiązanie umożliwia bezpośrednie podłączanie do sieci IP różnorodnych urządzeń stosowanych w produkcji telewizyjnej, przy wykorzystaniu istniejącej infrastruktury przełączników IP działających w warstwie 3.  Do jego zalet należy ponadto możliwość równoczesnej transmisji do wielu odbiorców, brak zakłóceń przy przełączaniu i miksowaniu sygnałów źródłowych w czasie rzeczywistym oraz równoległa obsługa sygnałów wideo w rozdzielczości SD, HD i 4K.

Projektanci nowego systemu do produkcji na żywo z wykorzystaniem protokołu IP zadbali o jego uniwersalność i skalowalność, tak aby w przyszłości użytkownicy mogli zwiększać liczbę wykorzystywanych urządzeń oraz wybierać wyższe rozdzielczości sygnału, w tym HD i 4K.

Podmioty promujące standard Networked Media Interface

W chwili obecnej wsparcie dla działań Sony mających na celu promocję standardu Networked Media Interface zadeklarowało 10 czołowych firm z branży:

Altera Corporation / Cisco Systems / Evertz / Imagine Communications / Juniper Networks /

Macnica Americas / Matrox Electronics Systems / Rohde & Schwarz DVS / Vizrt / Xilinx

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl

Tel. +48 509 047 721

[i] JT-NM (Joint Task Force on Networked Media) to branżowa grupa robocza utworzona w kwietniu 2013 r. pod auspicjami EBU, SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) i VSF (Video Service Forum). Grupa dąży do stworzenia nowych obszarów rozwoju działalności poprzez wykorzystanie przystępnych cenowo technologii informatycznych do wymiany profesjonalnych multimediów za pośrednictwem sieci komputerowych.

INDALO