Gospodarka » Żywność
Nie jem palmowego – chronię orangutany razem z HELIO!
Zobacz więcej zdjęć » |
Każdy, nawet najmniejszy krok w stronę EKO, zbliża nas do dbania o naszą planetę, o nasz wspólny dom – dla nas i dla przyszłych pokoleń! Dla firmy HELIO eliminowanie konserwantów i oleju palmowego to element proekologicznej polityki i priorytet, który idealnie współgra z akcją Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Jej celem jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą produkcja oleju palmowego m.in. dla lasów deszczowych i dla wielu gatunków zwierząt, a także… negatywnego wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Warto wiedzieć: Według ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, olej palmowy jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego zarówno w prewencji, jak w leczeniu chorób tj. otyłość i cukrzyca - zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego[1].
Olej palmowy to dziś jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych m.in. przy produkcji żywności przetworzonej. Jak podaje WWF, roczna światowa produkcja oleju palmowego wynosi 66 mln ton. W Polsce, od 2004 roku spożycie oleju palmowego wzrosło o 150%, a średnia roczna konsumpcja w przeliczeniu na jednostkę PKB w 2017 roku wynosiła 711 kg[2].
Olej palmowy otrzymywany jest z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz ekosystem! Wycinka wielkich połaci lasów tropikalnych pod uprawę palm olejowych jest m.in. jednym z czynników, który wpływa na zmniejszenie populacji orangutanów. To dziś gatunek krytycznie (!) zagrożony wyginięciem, o czym przypomina nam organizacja Greenpeace w swojej kampanii, której narratorem jest znana brytyjska aktorka Emma Thompson: https://www.youtube.com/watch?v=TQQXstNh45g
Mając to na uwadze, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu, firma HELIO opracowała technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego w swoich produktach. Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem glutenu i konserwantów. Wzorowy skład mas krówkowych HELIO potwierdza przyznany im certyfikat „Czytaj skład poleca“ oraz liczne nagrody, m.in. Laur Konsumenta. Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas do ciast HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki polskiego producenta. Wybierając więc produkty HELIO możemy mieć pewność, że najlepiej zadbamy o zdrowie swoje i swojej rodziny, a także… o ochronę środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń.
Cenna rada: Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, przyłączmy się razem z HELIO do akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”, dbajmy wspólnie o naszą planetę, sprawdzajmy składy produktów i wybierajmy żywność sprawdzonego producenta.
W ten sposób możemy nie tylko chronić swoje zdrowie, ale także nie przyczyniamy się do niszczenia lasów tropikalnych – wskazują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizatorzy akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Wybierając dziś takie produkty, jak polskiej firmy HELIO, czyli nie zawierające w swoim składzie oleju palmowego, możemy w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie ekspansji plantacji i przyczynić się do zmniejszenia zapotrzebowania na ten surowiec. Warto pamiętać, że to my -konsumenci decydujemy… o losie naszej planety!
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|
Komentarze (0)