Firma » Finanse

Nie taki diabeł straszny. Przewodnik po dotacjach

Jak pokazują wyniki raportu opublikowanego na początku 2015 roku przez Comarch SA i serwis Dotacjomat.pl*, 85% polskich przedsiębiorców jest zdania, że pozyskiwanie środków z funduszy unijnych jest trudne. Tymczasem pozyskanie środków unijnych wcale nie musi być trudne. Od czego więc zacząć?

1. Projekt jest najważniejszy

Przed przystąpieniem do poszukiwania dofinansowania należy ustalić, jaki projekt chcemy zrealizować. Trzeba pamiętać, że dotacje unijne nie są niewyczerpanym źródłem pieniędzy, które pozwolą przez kilka lat finansować bieżącą działalność. Dofinansowanie można uzyskać wyłącznie na konkretne przedsięwzięcie, które musi spełniać określony cel. Nieważne, czy chcemy pozyskać środki na zakup maszyny, czy na prace badawczo-rozwojowe - w każdym przypadku aplikujemy o środki na określony projekt, który ma oznaczony w czasie początek i zakończenie.

2. Przygotuj się do aplikowania

Kiedy pomysł na projekt przybierze już konkretny kształt, dobrze jest przygotować jego opis. Jeśli projekt jest skomplikowany, warto wykorzystać metodyki zarządzania projektami. Pomoże to dobrze przygotować wniosek o dofinansowanie, a także uniknąć błędów podczas samej realizacji projektu.

Zapoznaj się z programami operacyjnymi, z których możesz uzyskać dofinansowanie. Choć ogrom dokumentów może przytłaczać, nie ma konieczności zapoznawania się ze wszystkimi szczegółowo.

W doborze odpowiedniego źródła finansowania mogą pomóc specjalne konfiguratory, dzięki którym w prosty sposób można odnaleźć najlepiej pasujące do naszego projektu programy operacyjne. Narzędzia te są łatwe w obsłudze, intuicyjne, a co najważniejsze - bezpłatne. Wyszukiwarkę taką można znaleźć np. na stronie www.funduszeeuropejskie.pl czy http://dotacjomat.pl/narzedzia.

W latach 2014-2020 jest do wyboru 6 krajowych programów operacyjnych, przy czym o dofinansowanie z szóstego (PO Polska Wschodnia) będą mogli się starać wyłącznie beneficjenci z województw lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego.

Ponadto realizowane są dwa programy specjalistyczne: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Program Rybactwo i Morze.

Dodatkowo każde województwo dysponuje środkami w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego, warto więc zaglądać na oficjalne strony internetowe województw, które nas interesują. Tam również zamieszczane są informacje o funduszach unijnych.

3. Wybierz konkurs i wypełnij wniosek

Zapoznaj się dobrze z dokumentami konkursowymi. Pamiętaj, że kryteria, które były podane w uszczegółowieniu danego programu (SzOOP), mogły zostać okrojone na potrzeby konkursu. Sprawdź dokładnie, w jaki sposób można aplikować. Przeważnie wniosek należy wypełniać w przygotowanym do tego generatorze udostępnianym na stronie internetowej, której adres znajduje się w dokumentach konkursowych. Pamiętaj, że formy składania wniosku mogą być różne - od formy elektronicznej on-line, po formę papierową. Sprawdź, w jaki sposób i gdzie masz dostarczyć gotowy wniosek.

Nie spóźnij się. Większość konkursów jest ogłaszanych w zamkniętych ramach czasowych. Jeżeli nie zdążysz ze złożeniem wniosku, nie będzie on w ogóle rozpatrzony.

Jeżeli wypełniasz wniosek samodzielnie, dokładnie zapoznaj się z instrukcją jego wypełniania. Bądź dokładny i precyzyjny w opisie.

4. Co jeszcze?

Jeżeli otrzymasz dofinansowanie, pamiętaj, że korzystasz ze środków publicznych, musisz więc ściśle trzymać się harmonogramu i zapisów wniosku. Kontrola z instytucji pośredniczącej zweryfikuje wszystkie błędy i niedociągnięcia. A będziesz kontrolowany na pewno. Czasami nawet kilka razy, jeśli projekt będzie realizowany w dłuższym okresie.

Prowadź dokładnie dokumentację i licz się z biurokracją.

Pamiętaj, że dofinansowanie nie zawsze będzie dostępne w formie bezzwrotnej dotacji. W większym stopniu niż w poprzednim okresie finansowania wykorzystane mają być dokumenty zwrotne. Oznacza to, że w niektórych przypadkach projekty finansowane będą za pomocą nisko oprocentowanych pożyczek, poręczeń kredytowych czy innych narzędzi bankowych.

Na koniec pamiętaj - nie taki diabeł straszny, jak go malują. Środki unijne są dla ludzi, a ich pozyskanie i wydatkowanie nie musi być wcale takie trudne. Wystarczy podjąć wysiłek zapoznania się z najważniejszymi dokumentami i dobrze przygotować się do realizacji projektu. ______________

*Źródło: http://dotacjomat.pl/finansowanie-msp-ze-srodkow-ue-raport

Franari