Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Niech robot zaparzy Ci kawę!

Podpowiedzą przepis na dobre domowe ciasto, posprzątają mieszkanie, umyją okna a nawet zaparzą kawę! Nowoczesne roboty z całego świata oraz ich niesamowite umiejętności oglądać można na interaktywnej wystawie, która do 11 sierpnia trwa w Porcie Łódź.

„Miasto Robotów” – pod taką nazwą odbywa się w Łodzi międzynarodowa wystawa tzw. „mądrych” robotów. Oglądać można je w Porcie Łódź w dedykowanej przestrzeni zlokalizowanej obok strefy restauracyjnej Centrum. Na wystawie znajdują się najnowsze roboty pochodzące z USA, Japonii, Korei Południowej, Wielkiej Brytanii i Rosji. Są głównie humanoidalne ale spotkamy tu też robo psa, robo pająka czy pierwszą na świecie robo rybę! Można z nimi porozmawiać, zatańczyć, przytulić się do nich, poprosić o zrobienie zdjęcia, a nawet zamówić kawę u robo baristy! Podczas wydarzenia obejrzymy również niezwykły spektakl teatralny – w wykonaniu robo aktorów.

Wystawa zaciera granice między rzeczywistością a światem wirtualnym. Zobaczymy tu wiszące w powietrzu hologramy, którymi można pokierować za pomocą ruchu ręki i to bez konieczności zakładania specjalnych okularów. Wspaniałym widowiskiem jest możliwość podróży po galaktyce w interaktywnej przestrzeni kosmicznej, podczas której poczujemy się jak prawdziwi kosmonauci. „Miasto Robotów” to również niesamowity pokaz tańca błyskawic Tesla – show, eksperymenty oraz warsztaty z wykorzystaniem technologii przyszłości.

Organizatorem wystawy jest firma „City of Robots”. Więcej informacji na temat wydarzenia oraz szczegóły dotyczące biletów i zapisów dla grup zorganizowanych znajdują się na stronie http://miastorobotow.com/page5465993.html oraz pod numerem telefonu +48 690 202 409.

Wstęp na wystawę jest płatny:

Bilet normalny: 59 zł

Bilet dziecięcy: 49 zł ( dzieci do 3-ego roku życia mogą odwiedzić wystawę gratis)

beyondpr