Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Niedobór witaminy D - jak sobie z nim radzić?

Częste bóle kostno-mięśniowe, utrata apetytu, biegunka oraz bezsenność to objawy, których zazwyczaj nie łączymy ze sobą. Tymczasem okazuje się, że mogą mieć one wspólne źródło, bardzo często są bowiem sygnałem wysyłanym przez organizm zgłaszający zapotrzebowanie na witaminę D.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jak sobie radzić z jej niedoborem?
 
Kto powinien uważać?
Problem niedoboru witaminy D może dotknąć każdego, nie ulega jednak wątpliwości, że pewne grupy osób są narażone na konfrontację z nim w stopniu znacznie większym niż inne. W tym kontekście o szczególną ostrożność apeluje się do osób, które unikają promieni słonecznych, a także osoby o ciemnej karnacji, kobiety ciężarne i matki karmiące oraz osoby starsze. Co ciekawe, problem może być poważnym zmartwieniem i tych pacjentów, którzy unikają tłuszczu lub mają problemy z jego przyswajaniem.

Kuchenne rewolucje
Osoby zmagające się z problemem niedoboru witaminy D muszą mieć świadomość tego, że najprawdopodobniej nie zostanie on zaspokojony w ciągu jednego dnia. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z problemem, z którym nie można sobie poradzić. Naturalnym rozwiązaniem wydaje się suplementacja, zanim jednak sięgniemy po preparaty farmaceutyczne bogate w witaminę D, powinniśmy zastanowić się nad tym, czy nie można dostarczać jej do organizmu w spożywanym pożywieniu.
Praktyka taka może przynieść nam znacznie więcej korzyści, witamina D w swojej naturalnej postaci jest bowiem znacznie lepiej przyswajana przez organizm. Na uwagę zasługuje zresztą i to, że produkty zawierające jej duże ilości są zazwyczaj rozwiązaniami wyjątkowo zdrowymi, a tym samym zapewniają nasze zapotrzebowanie także na szereg innych składników.
Myśląc o zmianie nawyków żywieniowych powinniśmy rozpocząć od wprowadzenia do naszej diety ryb bogatych w witaminę D. Ich liczba nie jest wcale mała, a na szczególne zainteresowanie zasługują w tym kontekście łosoś, tuńczyk i makrela. Dobrym pomysłem jest również sięganie po jajka, za cenne źródła witaminy D uważane są przy tym żółty ser oraz wątróbka. 
Zawsze można też wspomagać się suplementacją, stosując witaminę D, np. w tabletkach - http://www.i-apteka.pl/pol_m_Witaminy-i-mineraly_Witamina-D-380.html.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JustynaZ

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »