Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Niespodzianki i sekrety warszawskiej Zgody

Ulica Zgoda to jeden z najbardziej znanych i lubianych zakątków gastronomicznych Warszawy. Nie zmienia tego nawet fakt, że w pobliżu powstają ciągle nowe centra handlowe proponujące swoim klientom nowoczesne miejsca spotkań.

Od lat warszawscy smakosze codziennie spotykają się właśnie na ulicy  Zgoda i tu  przenoszą się w świat niepowtarzalnych smaków, stając się podróżnikami po specjałach kuchni regionalnych i  międzynarodowych. Dlaczego tak chętnie odwiedzają ten warszawski zakątek? Powody są różne: przyzwyczajenie, sentyment lub po prostu chęć oderwania się choć na chwilę od miejskiego zgiełku i surowej architektury stolicy.

Grzyby, kluski i pierogi

Na ulicy Zgody jest  kilka ciekawych knajpek, które w swoim menu oferują zarówno oryginalne jak i tradycyjne  potrawy. Niedaleko znanego i lubianego Krokiecika oraz węgierskiej Borpince znajduje się niepozorna, lecz  klimatyczna restauracja Zgoda oferująca potrawy kuchni polskiej, czyli takie które każdy Polak dobrze zna z własnego domu.

Kuchnia polska bazuje na naturalnych, dostępnych lokalnie surowcach spożywczych, a jej specjalnością są potrawy mączne i zbożowe takie jak kasze, kluski czy też pierogi. Powszechnie wykorzystywanymi dodatkami do potraw są grzybyowoce oraz polskie zioła. Aby uzyskać zamierzony smak polskich potraw dodaje się tu  do nich rozmaite przyprawy takie jak czosnek, chrzan, koperek czy też pieprz.

Tradycja i nowinki

Jak w  tradycyjnej polskiej kuchni można znaleźć  w Restauracji Zgoda  wiele potraw mięsnych z wieprzowiny, drobiu czy dziczyzny. Ale są także eksperymenty i fantazje na temat dodatków. Zmianie uległy niektóre składniki. Zostały one zastąpione przez inne, jednak nie koniecznie nowe produkty. Dobrym przykładem może być odważne stosowanie ziół. Estragon, rozmaryn, tymianek, majeranek, mięta powtarzają się jako dodatek do tradycyjnej potrawy nadając jej nieco ciekawszego oblicza. Próba bardzo udana moim zdaniem. Właściciele ćwiczą też swoją kreatywność proponując Gościom codziennie inne dania na lunch. Gołąbki, kluseczki leniwe, pierogi z owocami niekiedy przepyszna wątróbka z jabłkami. Oferta naprawdę szeroka i  nie do znudzenia.

Węgierskie przepisy na polskie dania

Od 1996 roku Grill Bar Zgoda, obecnie znana jako Restauracja Zgoda jest prowadzona przez półwęgierską rodzinę Zoltana Trón,. W menu widnieją wyłącznie potrawy kuchni polskiej, których przygotowanie bazuje na naturalnych składnikach. Kompoty, wypieki drożdżowe, pierogi, kopytka oraz gołąbki i zupy jarzynowe - to wszystko jak i wiele innych można znaleźć w menu restauracji.
Właściciele zapewniają, że wszystkie produkty mączne i są ręcznie przygotowywane w restauracji, a wszystkie zupy powstają codziennie wyłącznie ze świeżych,  naturalnych surowców.

To właśnie dbałość o szczegóły wyróżnia Zgodę na tle podobnych lokali, a także sprawia, że wiele osób przychodzi tu regularnie od kilku lat. „Chcemy by nasi Goście wracali codziennie, traktując dania w Zgodzie jako substytut posiłku zjadanego w domu” – mówi  nam właściciel restauracji Zoltan Trón.„Stworzyliśmy wyselekcjonowane menu i dbamy o świetną jakość, przystępne ceny i przyjazny klimat restauracji” – dodaje.

Aromatyczna kawa i obiad dla całej rodziny

Restauracja Zgoda to także sympatyczne miejsce na rodzinny obiad. Z uwagi na charakter serwowanych potrawone dobrze znane zarówno rodzicom  jak i ich pociechom, a namówienie ich na domowy naleśnik z serem i czekoladą czy też placki ziemniaczane nie stanowi żadnego problemu.
Także wybredni
koneserzy polskiej kuchni z pewnością znajdą tu coś dla siebie. Ozorki, zrazy zawijane, gulasz z żołądków, a wszystko to dopełnione świeżymi surówkami z bufetu sprawia, że każdy posiłek stanie się miłym doznaniem dla najbardziej wymagającego  podniebienia smakoszy. Wnętrze lokalu jest przytulne, a drobne elementy wystroju idealnie dopełniają ciepły nastrój Zgody. Nie bez powodu wspominam o wnętrzu. Kilka miesięcy temu Zgoda przeszła niewielki remont i zmianę aranżacji, która wpłynęła niezwykle pozytywnie na klimat restauracji. Dziś z chłodnej stołówki wnętrze przeistoczyło się w przemiłą restaurację, w której naprawdę miło spędzić czas.

Zgoda oferuje również usługi cateringowe oraz zajmuje się organizacją rodzinnych imprez okolicznościowych. Komunia, chrzciny, urodziny, wszystko w rozsądnych i przystępnych cenach. Zgodnie z powiedzeniem "Polak, Węgier dwa bratanki" właściciele proponują skosztowanie węgierskiego wina do obiadu. Zgoda to także świetne miejsce na śniadanie z pyszną i aromatyczną kawą, pachnącym pieczywem i poranną prasą.

Na zakończenie warto wspomnieć o tym, że romans rodziny Trón z Warszawą i tradycyjną polska kuchnią trwa już wiele lat, a są oni też  twórcami i właścicielami w sumie czterech stołecznych restauracji, zlokalizowanych w bezpośrednim sąsiedztwie przy ulicy Zgody w Warszawie. Każda z tych restauracji ma swój własny niepowtarzalny styl i urozmaiconą, stale wzbogacaną o nowe przepisy ofertę kulinarną.

adStone