Społeczeństwo » Społeczeństwo

Niewinna zabawa? A może bardzo swędzi?! III edycja kampanii społecznej ,,STOP DRAPANIU’’

Jeśli twój pies często się drapie, liże, ociera lub gryzie łapy, nie ignoruj objawów - to może być alergia! Wystartowała III edycja ogólnopolskiej akcji społeczno-edukacyjnej ,,STOP DRAPANIU’’.

Kampania jest prowadzona przez warszawską Fundację Towarzystwo Weterynaryjne a wspiera ją firma ZOETIS Polska. Projekt porusza problem uporczywego drapania u psów, które może być zwiastunem wielu poważnych chorób.

Uporczywy świąd potrafi uprzykrzyć życie nawet ludziom. Chcąc sobie radzić z tym przykrym doznaniem, człowiek drapie się dotąd, aż swędzenie zamieni się w ból - wtedy odczuwa ulgę. Pies reaguje w podobny sposób, a do tego jeszcze trudniej znosi tak przykre sytuacje. Oczywiście od czasu do czasu zwierzak musi się podrapać. Gorzej jednak gdy robi to zbyt często. Wówczas podrażnianie może przyjmować postać od delikatniej i niezbyt uciążliwej dolegliwości do obsesyjnego stanu, powodującego rany na ciele psa. W wyniku tak męczącej przypadłości czworonogi mogą zmieniać swoje zachowanie. Stają się często rozdrażnione i nerwowe, przez co tracą kontakt z domownikami lub chęć do zabawy z innymi zwierzętami.

Jak wskazuje Renata Dziedzic, prezes Fundacji Towarzystwo Weterynaryjne - To już kolejna akcja uwrażliwiająca właścicieli psów na problem uporczywego drapania. Z roku na rok widzimy rosnącą świadomość opiekunów w tym temacie, ale wciąż w naszej lecznicy weterynaryjnej zdarzają się bardzo ciężkie przypadki, które zwyczajnie wynikają z zaniedbania zdrowia czworonoga. Alergia może się uaktywnić w dowolnym momencie życia psa i pod żadnym pozorem nie wolno jej bagatelizować. W III odsłonie kampanii STOP DRAPANIU zamierzamy nadal edukować właścicieli na temat przyczyn uporczywego swędzenia skóry u psów oraz uczulić ich na pewne symptomy, które wzbudzą ich czujność i zachęcą do wizyty w gabinecie weterynaryjnym. Dodatkowe wsparcie dla tegorocznego projektu będzie stanowiła ogólnopolska akcja edukacyjna w szkołach podstawowych – już dzisiaj zapraszam do kontaktu nauczycieli klas 4-6.

Fundacja Towarzystwo przeprowadzi pogadanki na terenie całej Polski pod hasłem ,,W zdrowiej skórze zdrowy zwierz’’. Zajęcia poprowadzą lekarze weterynarii. Ukoronowaniem tej części projektu będzie konkurs dla dzieci z atrakcyjnymi nagrodami. Pierwsze spotkania odbędą się w Warszawie, Radomiu, Gdańsku, Katowicach, Mrągowie, Ełku i Szczecinie.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.stopdrapaniu.pl. Właściciele czworonogów mogą tam dowiedzieć się m.in. jak rozpoznać pierwsze objawy alergii, gdzie szukać pomocy dla swoich pupili (lista sprawdzonych gabinetów weterynaryjnych) oraz znajdą specjalny test, który zbada czy ich pies ma problem z uporczywym drapaniem. Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna ,,STOP DRAPANIU’’ potrwa do końca grudnia 2017 r.

Szacuje się, że w Polsce żyje ponad 6,5 miliona kotów oraz 7 milionów psów. Jak wskazuje raport Pruritic dogs diary 2013 - przygotowany przez GfK Animal and Crop Health – nawet ponad 1 milion psów może cierpieć z powodu swędzenia wywołanego alergią, obecnością pasożytów, czy infekcją skóry. Skala zjawiska jest zatem ogromna. Fundacja Towarzystwo Weterynaryjne od lat zajmuje się leczeniem zwierząt należących do ludzi, którzy pozostają w skrajnie trudnej sytuacji materialnej i nie mają możliwości samodzielnego ponoszenia kosztów leczenia swoich czworonogów. Organizacja opieką weterynaryjną obejmuje także zwierzęta porzucone oraz te, które przebywają w domach tymczasowych.

Partnerzy akcji:

Zoetis, Rynek Zoologiczny - Medialny Patron Branżowy, Radio Dla Ciebie, Wrocław.pl, KAKADU, KrakVet, MZA Warszawa, MZA Szczecin, Miasto Gdańsk, Private Marketing, Psy.pl, Pies na Urlopie, NewsPoint, Blog Zamerdani,  Blog Życie z Psem, Blog Z Pazurem, Blog Psiolubni.

FTW