Firma » Biura

Niezawodne i tanie w eksploatacji urządzenia dla firm, które dużo drukują

Konica Minolta wprowadza dwa modele urządzeń wielofunkcyjnych z myślą o firmach i działach, które drukują duże ilości dokumentów w gamie szarości.

Dodatkowo nowe rozwiązania bizhub 552 i 652, bo o nich mowa, skanują w kolorze i w połączeniu z aplikacją bEST Personal Konica Minolta pomagają zaoszczędzić czas i obniżyć koszty w grupach roboczych i działach. Dla firm, które i tak ponoszą duże nakłady na druk to idealny wybór, żeby zredukować koszty.

Nowe modele dedykowane są zwłaszcza działom, gdzie duże ilości produkowanych dokumentów to codzienność. Należą do nich piony kadrowo-płacowe i księgowe, drukujące co miesiąc RMUA dla pracowników, wystawiające setki faktur, robiące analizy finansowo-księgowe wydatków i przychodów firm. Systemy bizhub 552 i 652 można w takich działach wykorzystać do skanowania faktur w kolorze, a następnie do ich drukowania wraz z dodatkowymi sprawozdaniami i statystykami tylko w odcieniach szarości.

„Urządzenia bizhub 552 i 652 uzupełniają nasze portfolio systemów do druku czarno-białego i stanowią odpowiedź firmy na coraz powszechniejszą potrzebę skanowania dokumentów w kolorze” — powiedział Kamil Rejent, kierownik produktu ds. urządzeń wielofunkcyjnych w Konica Minolta Business Solutions Polska. – „Nowe systemy szybko i efektywnie skanują oryginały w kolorze w tempie do 78 stron na minutę. Drukują ich monochromatyczne kopie z prędkością 55 i 65 stron na minutę (odpowiednio bizhub 552 i 662). Dzięki temu doskonale uzupełnią istniejący park maszyn, ponieważ działają jako scentralizowane jednostki obsługujące kilka grup roboczych lub centralny dział reprografii, gdzie mogą być wykorzystywane do kolorowego skanowania na potrzeby archiwum firmy.

Nowe urządzenia posiadają bogate opcje wykończenia przeznaczone dla wymagających użytkowników, od zszywacza aż do modułu umożliwiającego składanie 80‑stronicowych broszur z kolorową wkładką. Zasobniki urządzeń bizhub mieszczą do 6650 arkuszy papieru o gramaturze do 300 g/m2, a same systemy obsługują formaty od A6 do A3 oraz formaty niestandardowe.

W urządzeniach bizhub 552 i bizhub 652 zastosowano opracowaną przez firmę Konica Minolta technologię Extended Solution Technology, która wspomaga procesy skanowania i dystrybucji dokumentów, oszczędzając czas i pieniądze. Aplikacje oparte na otwartym API bEST są zintegrowane z panelem bizhubów i oferują rozszerzone funkcje, takie jak drukowanie w systemie pull printing, dostarczanie i współdzielenie dokumentów czy zdalne kolorowe skanowanie. Za pomocą aplikacji bEST Personal Copy dokumenty zeskanowane na nowych urządzeniach można natychmiast przesłać do wydruku na kolorowym urządzeniu podłączonym do tej samej sieci. Dzięki temu klienci optymalizują posiadany park drukarek, ponieważ nie muszą kupować dodatkowych urządzeń kolorowych.

Systemy bizhub 552 i 652 są wyposażone w liczne rozwiązania oszczędzające energię, których skuteczność potwierdzają certyfikaty Energy Star oraz niemiecki Blue Angel. Nawet po zainstalowaniu dodatkowych modułów wykańczających urządzenia zużywają minimalne ilości energii, co sprzyja ochronie środowiska i obniżeniu kosztów eksploatacji. Proekologicznym rozwiązaniem jest zastosowany w nich unikatowy polimeryzowany toner Simitri HD Konica Minolta, który charakteryzuje się niższą temperaturą topnienia, co znacznie zmiesza ilość energii, potrzebnej do nagrzania urządzenia. Ponadto nowe modele wyposażono w indukcyjny moduł utrwalający, który poza większą dokładnością zapewnia skrócony czas nagrzewania z trybu oszczędzania energii, co skutkuje niższym poborem mocy.

„Nowa oferta urządzeń bizhub 552 i 652 to kompleksowa odpowiedź na zróżnicowane wymagania dotyczące dokumentów i wydruków w poszczególnych działach firmy, takich jak na przykład działy logistyki czy księgowości” — dodaje Kamil Rejent. „Jesteśmy przekonani, że dzięki dużej szybkości druku monochromatycznego, rozbudowanym funkcjom kolorowego skanera oraz uniwersalnym rozwiązaniom w zakresie wykańczania dokumentów nowe urządzenia z serii bizhub stanowią doskonałą propozycję dla działów drukujących duże ilości dokumentów".

Katarzyna Juszczyk