Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości
Niezawodny tort, który podbije serca!
Zobacz więcej zdjęć » |
A co najlepsze, przygotowanie tego tortu to czysta przyjemność! Nie musicie się martwić, czy ciasto opadnie, bo ten przepis zapewni Wam idealną konsystencję. A dekoracje? O, to już Wasza domena! Pozwólcie swojej wyobraźni biegać po łąkach kreatywności, bo ten tort będzie idealną płótnem dla Waszych pomysłów!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Czy gotowi jesteście na kulinarną przygodę pełną owocowych smaków i słodkich rozkoszy? Zanurzcie się w tym przepisie i stwórzcie własne arcydzieło deserowe!
TORT WARSTWOWY Z MALINAMI
Składniki :
CIASTO :
- 600g mąki
- 300g margaryny
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
MASA :
- 200g serka homogenizowanego
- 500g świeżych malin
- 400g śmietany
- 2 opakowania proszku do usztywniania piany
- 3 łyżki cukru
- 12 płatków bialej lub czerwonej żelatyny
- 4 łyżki gęstego soku malinowego
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania :
- Mąkę zagnieść z margaryną pokrojoną na małe kawałki, cukrem, cukrem waniliowym i jajami, wyrobić ciasto.
- Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30minut.
- Zrobić 5 równych placków; najłatwiej póki ciasto jest jeszcze sprężyste.
- Około 1/5 ciasta rozwałkować między dwiema warstwami folii.
- Następnie zdjąć górną warstwę folii. Postawić na cieście bok tortownicy i odciąć wystające brzegi ciasta.
- Czynności powtarzać aż do momentu przygotowania pięcu równej wielkości krążków z ciasta.
- Następnie ułożyć je jeden na drugim i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu z piec kolejno w tortownicy. Najłatwiej układa się je na dnie formy za pomocą warstwy folii, które zapobiega przełamaniu.
- Temperatura i czas pieczenia : 10 minut w 175 stopniach.
- W tym czasie maliny podgrzać z cukrem.
- Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut. Lekko wycisnąć i rozpuścić w zdjętych z kuchenki, gorących jeszcze malinach. Otrudzić.
- Gdy masa zacznie tężeć, dodawać kolejno serek homogenizowany i śmietanę ubitą z proszkiem do usztywniania. Niewielką ilość śmietany odłożyć do garnirowania.
- Jeden z placków ułożyć na tortownicy, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim plackiem, skropić go sokiem malinowym (tak samo trzeci i czwarty), zanim zostanie posmarowany kremem i przykryty kolejnym plackiem.
- Ostrożnie nacisnąć ostatni placek, posmarować cienką warstwą kremu i grubo posypać cukrem pudrem.
- Dekorować bitą śmietaną, kremem oraz malinami.
Smacznego!
Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/
Nadesłał:
redakcja
|
Komentarze (0)