Firma » System prawny

Nowa ekspertka od fuzji i przejęć dołącza do zespołu Taylor Wessing w Warszawie

W czerwcu 2017 roku do zespołu Corporate/M&A Taylor Wessing w Warszawie dołączyła nowa prawniczka dr Anna Rataj, LL.M., LL.M., obejmując stanowisko Senior Associate.

- Rosnąca liczba transakcji, w szczególności takich o charakterze cross-border, wymagała wzmocnienia praktyki Corporate/M&A doświadczonym ekspertem z tej dziedziny. Wieloletnie doświadczenie mecenas Anny Rataj oraz bardzo cenna na rynku usług prawniczych znajomość języka niemieckiego z pewnością przyczynią się do dalszego rozwoju praktyki Corporate/M&A warszawskiego biura Taylor Wessing – mówi Olav Nemling, adwokat, partner w Kancelarii Taylor Wessing w Warszawie.

Anna Rataj posiada doświadczenie w doradzaniu klientom we wszystkich sprawach dotyczących fuzji i przejęć, restrukturyzacji przedsiębiorstw, umów handlowych i ładu korporacyjnego. Jej druga specjalizacja to bankowość i finanse.

W trakcie swojej kariery zawodowej uczestniczyła w wielostronnych lokalnych i globalnych transakcjach w zakresie M&A, które obejmowały zarówno sprzedaż udziałów jak i aktywów. Doradzała także klientom komercyjnym w zakresie podejmowania inwestycji w polskich firmach, w tym firmach rozpoczynających działalność gospodarczą (start upy).

Dr Rataj brała udział w licznych przedtransakcyjnych analizach due diligence. Doradzała również klientom w projektach związanych z ustanowieniem zabezpieczeń finansowych umów kredytu.

Przed dołączeniem do Taylor Wessing zdobywała doświadczenie w polskich i międzynarodowych kancelariach prawniczych m.in.: w Mannheim, Berlinie, Frankfurcie, Krakowie i Warszawie, a także w Ambasadzie RP w Tel Awiwie.

Anna Rataj jest absolwentką Uniwersytetu Jagiellońskiego (magisterium i doktorat z prawa, a także licencjat z judaistyki), Uniwersytetu w Heidelbergu (LL.M. z prawa niemieckiego), oraz Harvard Law School (LL.M. z prawa amerykańskiego).

Jest wpisana na listę radców prawnych a obecnie oczekuje również na wpis na listę adwokatów w stanie Nowy Jork. Doradza klientom w językach polskim, angielskim, niemieckim i hebrajskim.

O Taylor Wessing:

Taylor Wessing jest międzynarodową kancelarią oferującą pełen zakres usług prawnych. Nasz zespół liczący ponad 1200 prawników pomaga klientom z najbardziej dynamicznych branż.  W doradztwie świadczonym na rzecz klientów, kierujemy się innowacyjnym podejściem do ich spraw biznesowych, które pomaga im osiągnąć sukces . Wspieramy klientów wszędzie tam, gdzie chcą rozwijać swój biznes. Nasze 33* biura w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Azji oraz nasze dwie filie w USA łączą ugruntowaną wiedzę o lokalnych uwarunkowaniach w zakresie handlu, przemysłu i kultury z międzynarodowym doświadczeniem w zakresie prawnej obsługi organizacji biznesowych, w celu zapewnienia proaktywnych, zintegrowanych rozwiązań dla naszych klientów.
* w tym nasze stowarzyszone biura w Indonezji, Arabii Saudyjskiej i Korei Południowej

INFINITY Aleksandra Gąsowska