Firma » Biura

Nowe biuro CBRE w Warszawie – nowa strategia środowiska pracy

W poniedziałek, 17 marca 2014 roku, firma CBRE zmieniła nie tylko siedzibę, przenosząc się z 12 piętra budynku Rondo 1 w Warszawie, na piętro 24, ale także wprowadziła innowacyjną strategię środowiska pracy – tzw. elastyczne biuro.

Colin Waddell, dyrektor zarządzający CBRE w Polsce powiedział: Motywacją do zmiany siedziby CBRE był znaczący rozwój działalności firmy w Polsce. Potrzebowaliśmy nowego biura, które zabezpieczy nam dodatkową przestrzeń na potrzeby dalszej ekspansji. Firma CBRE będzie zajmowała 1,600 m kw nowej powierzchni w Rondzie 1, dwukrotnie więcej niż dotychczas, a co najważniejsze będziemy pracowali według innowacyjnej filozofii miejsca pracy, w systemie elastycznego biura.’

Warszawa będzie szóstym biurem CBRE na świecie, po Amsterdamie, Madrycie, Los Angeles, Chicago i Pradze, które zaadaptowało koncepcję “Workplace 360”, autorski program nowoczesnych strategii środowiska pracy, stworzony przez wewnętrzny zespół Workplace Consultancy.

‘Jesteśmy zadowoleni, że zostajemy w budynku Rondo 1, jednym z najlepszych projektów biurowych w Polsce i w Europie Środkowej. Nasza przeprowadzka jest związana z rozwojem firmy, jak również z oferowanymi usługami związanymi z nową filozofią miejsca pracy – nasze nowe biuro jest najlepszą wizytówką świadczonych przez nas usług. Jestem przekonany, że nowy układ biura będzie sprzyjał współpracy zarówno między poszczególnymi pracownikami, jak i między departamentami w naszej firmie. Lepsza współpraca i lepszy przepływ informacji będzie miał bezpośredni wpływ na wzrost poziomu świadczonych przez nas usług. Mam nadzieję, że nasi obecni oraz przyszli Klienci będą zadowoleni.’ – dodał Colin Waddell.

Nowa filozofia miejsca pracy wspiera idee współpracy, przepływu informacji, pracy zespołowej, pracy projektowej. Różne stanowiska pracy służą różnym celom w zależności od konkretnego projektu i zespołu, który nad nim pracuje. Nie istnieje odgórnie przygotowany plan rozlokowania pracowników, nikt nie posiada własnego stanowiska pracy, każdy może dowolnie wybierać swoje miejsce.

Efektywność jest najważniejszym powodem, dla którego firmy biorą pod uwagę zastosowanie nowej strategii miejsca pracy. Nowoczesne biura są elastyczne i łatwo dają się przystosować do przyszłych potrzeb, co oznacza mniej przeprowadzek. Tzw. aranżacja typu “elastyczne biuro” wpływa korzystnie na współpracę pomiędzy poszczególnymi działami i pracownikami. Jest też postrzegana jako atrakcyjna przez nowe pokolenia pracowników, którzy coraz częściej cenią sobie swobodną, nieformalną atmosferę w miejscu pracy oraz nowoczesny design. Takie podejście pomaga także w kreowaniu wizerunku firmy oraz budowaniu wyróżniającej się marki.

Jeśli pracownik potrzebuje miejsca pracy w skupienie i ciszy, ma możliwość używania jednego z licznych, zaprojektowanych w nowym biurze CBRE, tzw. pokoi pracy indywidualnej. Jeśli natomiast zespół dedykowany do danego projektu potrzebuje przez kilka dni pracować razem, może użyć jednego z kilku pokoi spotkań.

‘Nowa filozofia miejsca pracy to nie tylko zmiana układu i wystroju biura, ale jak sama nazwa wskazuje, zmiana filozofii pracy, zmiana stylu pracy. Najważniejsze jest zaufanie pomiędzy pracodawcą a pracownikiem, sposób w jaki ludzi traktują zakres swoich obowiązków, odpowiedzialność. Te nowe praktyki oparte są na systemie zarządzania opartym na zaufaniu i wzajemnym szacunku i dlatego nowa filozofia miejsca pracy jest przyjmowana przez większość doświadczonych menedżerów jako szansa rozwoju, a nie jako zagrożenie.’ – dodaje Jonathan Steer, dyrektor działu doradztwa budowlanego, jeden z autorów nowej koncepcji biura CBRE.

Jonathan Steer dodaje: ‘Nowa filozofia to nie tylko zmiana układu i sposobu wykorzystywania  biura, ale przede wszystkim zmiana kultury korporacyjnej, mająca znaczący wpływ na polepszenie i wzmocnienie relacji między pracownikami’.

Nowe biuro CBRE zostało zaprojektowane przez Iwonę Pasik, starszego architekta w dziale doradztwa budowlanego CBRE, a usługi z zakresu nowych strategii środowiska pracy oraz koncepcja nowego biura zostały wspólnie opracowane przez zespoły specjalistów CBRE z Polski i Europy.

Dział Doradztwa Budowlanego CBRE zapewnia najemcom i właścicielom nieruchomości biurowych doradztwo techniczne i funkcjonalne oraz consulting w zakresie optymalnej aranżacji powierzchni biurowych. W oparciu o rozległą wiedzę konsultantów z zakresu budownictwa, technologii oraz strategii biurowych, CBRE oferuje innowacyjne koncepcje biurowe, dzięki którym powstają inspirujące środowiska pracy.

‘W czasach kiedy firmy zarówno w Polsce jak i na świecie dążą do obniżania kosztów, łączenie jednostek operacyjnych oraz oszczędzanie na kosztach nieruchomości pomaga osiągnąć lepszy wynik finansowy. Dlatego firmy często sięgają po nowe strategie biurowe. Proszę odwiedzić nasze nowe biuro i zobaczyć jak to działa w praktyce.” – dodaje Jonathan Steer.

Aneta Mandziuk