Gospodarka » Narzędzia

Nowe dłuto z boczną krawędzią od Stanley’a

Firma Stanley wprowadza do sprzedaży nowe dłuto z boczną krawędzią tnącą.

Kojarzone z pracą artysty rzeźbiarza dłuto to także profesjonalny przyrząd używany przez stolarzy, drzeworytników, snycerzy i kamieniarzy. Jest jednym z najstarszych narzędzi ręcznych wspomagających precyzyjną pracę rzemieślników.

Dłuto ułatwia pracę profesjonalistom przy rozbiórkach i wykończeniach. Najczęściej stosuje się je do obróbki drewna, do żłobienia w nim i materiałach drewnopochodnych, w celu nadania formy, modelunku i wydobycia faktury. Wykorzystuje się je także do wykonania wielu jednostkowych prac stolarskich.

Firma Stanley wprowadza na rynek innowacyjne, dłuto FatMAX z boczną krawędzią tnącą, które ze względu na swoją konstrukcję umożliwia użytkownikowi pracę jak ośnikiem. Dłuto składa się ze stalowego trzpienia zakończonego z jednej strony ostrą krawędzią tnącą o przekroju trapeza a z drugiej stalowym rdzeniem osadzonym w bi- materiałowej rękojeści. Atutem nowego dłuta FatMax jest jego dodatkowa boczna krawędź tnąca. Dzięki niej istnieje możliwość skrawania większej powierzchni obrabianego materiału. Ponadto krawędź ta sprawdza się idealnie podczas obrabiania lub wycinania otworów zarówno w płytach wiórowych, jak i gipsowo-kartonowych.

Przyrząd posiada także ząbki, które mogą służyć np. do ściągania izolacji z kabli, przecinania sznurków lub kabli o mniejszych przekrojach. Jeżeli planowane jest grubsze skrawanie drewnianego materiału, w miejscu ząbków dłuto głębiej i łatwiej się wetnie, aby potem boczną krawędzią tnącą skrawać obrabiany materiał. Narzędzie wyposażono w obrabianą cieplnie klingę ze stali chromowo-węglowej, hartowany kapsel połączony ze stalowym rdzeniem oraz uchwyt zapewniający komfort i pełną kontrolę pracy.

Effective Public Relations