Firma » Biznes

Nowe kontrakty Grupy Impel w obszarze utrzymania czystości

Grupa Impel wzmacnia obecność na rynku usług utrzymania czystości w północnej Polsce.

Spółka Impel Facility Services pozyskała nowe kontrakty w zakresie sprzątania i utrzymania czystości we wszystkich placówkach Poczty Polskiej w województwie kujawsko-pomorskim oraz w obiektach sportowych Gdańskiego Ośrodka Sportu.

Umowa z Pocztą Polską obejmuje prowadzenie czynności codziennych i okresowych w 263 placówkach oraz w centrum dystrybucyjnym o powierzchni wewnętrznej ponad 20 000 m2 zlokalizowanym w Lisim Ogonie. Wartość podpisanej na okres 25 miesięcy umowy wynosi prawie 9 mln zł.

Na początku lutego 2018 roku do grona klientów Grupy Impel dołączył również Gdański Ośrodek Sportu, odpowiedzialny za zarządzanie komunalną infrastrukturą sportowo-rekreacyjną Gminy Gdańsk. Spółka Impel Facility Services będzie odpowiedzialna za utrzymanie czystości oraz przeprowadzanie dezynfekcji trzech pływalni zlokalizowanych na terenie miasta. Wartość kontraktu wynosi 2 851 076 zł mln zł. Umowa została zawarta na okres 35 miesięcy.

- Nowe kontrakty uzyskane w obszarze utrzymania czystości wzmacniają naszą pozycję w Regionie Północnym. Warto podkreślić, że Poczta Polska w prowadzonym postępowaniu zastosowała klauzule społeczne uwzględniające w budżecie kontraktu środki na zatrudnianie pracowników na podstawie umowy o pracę. Cieszymy się z tego kierunku zmian, szczególnie, że jest on zbieżny z naszymi postulatami w tym zakresie, o których mówimy od wielu lat -  podkreśla Mirosław Greber, prezes zarządu Impel Facility Services sp. z o.o.

W obszarze usług Facility Management w północnej części Polski Grupa Impel realizuje usługi m.in. dla sektora wojskowego, przemysłowego i usługowego.

Spółka Impel Facility Services świadczy usługi z zakresu kompleksowego zarządzania nieruchomościami. W ramach Facility Management oferuje m.in. szeroki zakres usług porządkowo- czystościowych, ochrony osób i mienia, serwisu technicznego obiektu, cateringu oraz rentalu odzieży. Spółka realizuje usługi na terenie całej Polski. Powstała w wyniku połączenia spółek Impel Cleaning sp. z o.o. i Impel Security Polska sp. z o.o.

Informacje o Grupie Impel

Impel to największa w Polsce grupa firm specjalizujących się w outsourcingu usług dla instytucji i przedsiębiorstw z ponad 27-letnim doświadczeniem. Impel oferuje kompleksowe rozwiązania optymalizujące obszary organizacji pracy, doboru technologii oraz zarządzania personelem. Grupa oferuje największą na rynku polskim liczbę usług dla biznesu w następujących obszarach:

§  Obsługa nieruchomości [Facility Management] m.in.: utrzymanie czystości, ochrona osób i mienia, serwis techniczny, opieka nad pacjentem, catering, rental odzieży,

§  Obsługa procesów biznesowych i IT [Digital Services & BPO] m.in.: obsługa księgowa, obsługa kadrowo-płacowa, zarządzanie dokumentami, doradztwo podatkowe, infrastruktura informatyczna,

§  Usługi dla przemysłu [Industrial Services] m.in.: czyszczenie przemysłowe, wsparcie procesów produkcyjnych, usługi remontowo-budowlane, skanowanie laserowe.

Grupa Impel obsługuje 6,5 tys. klientów na terenie całego kraju. Zarządza pracą 60 tys. osób. W filozofię działania Grupy Impel wpisane jest wspieranie przedsięwzięć społecznych, kulturalnych i sportowych oraz troska o osoby potrzebujące pomocy. Impel wspiera aktywność sportową dzieci i młodzieży oraz Fundację ProCuro. Ponadto Grupa Impel wraz z Fundacją „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową” we Wrocławiu wsparła budowę nowej siedziby Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej - „Przylądek Nadziei” dla Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Impel