Technologie » Komputery

Nowe notebooki ThinkPad z innowacyjnymi funkcjami

Firma Lenovo wprowadza do sprzedaży sześć nowych notebooków ThinkPad — T420s, T420, T520, L420, L520 i W520 — które maksymalizują skuteczność pracy profesjonalistów.
Do budowy tych notebooków wykorzystano platformę innowacji firmy Lenovo, które zaspokajają najważniejsze potrzeby biznesowe, takie jak połączenia głosowe i wideo, inteligentne funkcje zarządzania energią i wydajnością komputera, całodzienny czas pracy baterii, zarządzanie w ramach przedsiębiorstwa
oraz intuicyjna i łatwa obsługa.
 Ultrapłaski, ważący poniżej 2 kg ThinkPad T420s uruchamia się o 30%1 szybciej dzięki certyfikacji Lenovo Enhanced Experience 2.0. T420 bije rekordy pracy baterii — do 30 godzin z baterią
o wydłużonym działaniu. Mobilna stacja robocza W520 jest dwukrotnie bardziej wydajna w porównaniu z poprzednimi modelami. Notebooki z serii L natomiast zapewniają użytkownikom cenioną, trwałą konstrukcję po wyjątkowo przystępnej cenie.
 „Dzięki inspiracji od naszych klientów notebooki ThinkPad z roku 2011 udostępniają najlepsze technologie w branży, w związku z czym użytkownicy mogą osiągnąć więcej, pracując na komputerze” — powiedział Dilip Bhatia, wiceprezes ds. marketingu marki ThinkPad firmy Lenovo. „Opracowując nasze najnowsze notebooki ThinkPad, wykorzystaliśmy opinie klientów. Zaowocowały one udoskonaleniami w kluczowych aspektach, takich jak żywotność baterii, połączenia wideo i telekonferencje oraz wydajność. Notebooki ThinkPad są teraz jeszcze inteligentniejsze, ponieważ śledzą własne działanie, aby zapewnić bezprecedensową wydajność i możliwości zarządzania energią”.  Inteligentne zarządzanie energią i wydajnościąNowe notebooki zawierają technologie, które badają działanie komputera oraz odpowiednio się do niego dostosowują. Wykrywają one obszary największego zapotrzebowania na energię, aby uzyskiwały ją priorytetowe komponenty, a przez to zwiększała się ogólna wydajność i żywotność baterii. Intel® Turbo Boost Technology 2.0 dynamicznie zwiększa szybkość procesora podczas intensywnych zadań, takich jak edycja wideo, analiza danych i aplikacje 3D. Lenovo Turbo Boost+ umożliwia dłuższe pozostawanie notebooka w trybie Turbo Boost, utrzymując temperaturę procesora poniżej wymaganego limitu. Zmniejszając ilość energii dostarczanej do urządzeń o niższym priorytecie, notebooki te uzyskują nawet o 30% dłuższe działanie baterii podczas odtwarzania multimediów. Dzięki temu użytkownicy mogą dłużej oglądać DVD, słuchać plików MP3 lub oglądać internetowe transmisje strumieniowe. Całodzienne działanie bateriiWyposażony w standardową baterię 9-ogniwową notebook ThinkPad T420 osiąga do 15 godzin działania baterii, a T420s działa do 10 godzin z baterią 6-ogniwową i opcjonalną baterią instalowaną
w kieszeni napędu optycznego. Użytkownikom mającym ekstremalne potrzeby w zakresie żywotności baterii ThinkPad T420 ze standardową baterią 9-ogniwową i opcjonalną baterią 9-ogniwową typu slice zapewnia do 30 godzin działania. Jako pierwsze biznesowe notebooki z technologią automatycznego przełączania układów graficznych NVIDIA® Optimus™ komputery serii T i W zapewniają o 33% lepszą wydajność baterii w porównaniu z poprzednimi modelami z osobną kartą graficzną.
  Połączenia głosowe i wideoNotebooki te zawierają różne udoskonalone technologie do konferencji wideo i głosowych. Użytkownicy mogą jednym kliknięciem przełączać tryby mikrofonu Czat prywatny i Połączenie konferencyjne. W trybie Czat prywatny zastosowano technologię eliminacji hałasu z otoczenia, która umożliwia koncentrację na jednym głosie, a w trybie Połączenie konferencyjne pole przechwytywania dźwięku rozszerzane jest na 360 stopni dookoła notebooka, dzięki czemu w rozmowie może uczestniczyć wiele osób przebywających w danym pomieszczeniu. Notebooki te zawierają także technologię wyciszania dźwięku klawiszy, który często przeszkadza podczas połączeń głosowych nawiązywanych z komputera. Notebooki te pomagają także uniknąć wpadek podczas telekonferencji. Specjalny klawisz do wyłączania mikrofonu wskazuje przy użyciu diody LED, czy mikrofon przesyła dźwięk.  Przeznaczone dla przedsiębiorstwNowe notebooki ThinkPad, w których zastosowano zaawansowane technologie branżowe, w tym wydajne i energooszczędne procesory Intel® Core™ i Core™ vPro™ drugiej generacji, zapewniają menedżerom IT wysoki poziom niezawodności oraz łatwe wdrażanie i zarządzanie. Notebooki ThinkPad z serii T, W i L działają na przykład z tą samą stacją dokującą, co upraszcza wdrożenie, redukuje koszty i umożliwia współdzielenie sprzętu pomiędzy pracownikami. Notebooki te działają także z takimi samymi bateriami, co zmniejsza koszty i ułatwia zarządzanie komponentami.  Nowe notebooki ThinkPad są wyposażone w wiele warstw zabezpieczeń klasy dla przedsiębiorstw na poziomie sprzętu, oprogramowania i BIOS. Wśród opcji można wymienić szyfrowane dyski twarde z obsługą zarządzania zdalnego, czytnik linii papilarnych z uruchamianiem i uwierzytelnianiem po jednym przeciągnięciu palca, a także technologię Intel® Anti-Theft Technology (Intel® AT) — mechanizm blokujący notebook w przypadku kradzieży w celu zapobieżenia dostępowi niepowołanych osób do danych. Intuicyjna i łatwa obsługaNowa funkcja Lenovo Instant Resume utrzymuje połączenie bezprzewodowe notebooka w trybie uśpienia do 99 minut2, dzięki czemu nie trzeba się ponownie logować i łączyć. ThinkPad T420s to pierwszy notebook klasy biznesowej wyposażony w Dolby® Home Theater® v4 — najnowszą technologię audio firmy Dolby ze zwirtualizowanym dźwiękiem surround oraz udoskonalonym dźwiękiem dialogów, dzięki której muzyka, filmy i połączenia wideo brzmią wyraźniej.  Nowa certyfikacja Lenovo Enhanced Experience 2.0 for Windows 7 zapewnia szybsze uruchamianie i zamykanie systemu tych notebooków. Uruchamiają się one średnio o 20 sekund szybciej niż typowy komputer z systemem Windows 73. Dzięki wbudowanemu układowi Intel® HD Graphics użytkownicy mogą ponadto oglądać filmy i internetowe wideo z jakością HD. Więcej informacji o najnowszych notebookach Lenovo ThinkPad z roku 2011 można uzyskać, oglądając tę prezentację wideo. Dostępność4Notebooki ThinkPad z serii T, L i W (T420s, T420, T520, L420, L520 i W520) będą dostępne od marca u partnerów biznesowych Lenovo oraz w serwisie www.lenovo.com. W Polsce wybrane modele z serii T, L i W pojawią się już w kwietniu.  Najnowsze informacje z firmy Lenovo można uzyskać, korzystając z kanałów RSS Lenovo oraz serwisów Twitter i Facebook.    O firmie LenovoFirma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) stawia sobie za cel tworzenie komputerów osobistych
o wyjątkowych zaletach technicznych. Model biznesowy Lenovo opiera się na innowacyjności, skuteczności operacyjnej oraz zadowoleniu klientów, a także na inwestycjach na rynkach wschodzących. Od czasu przejęcia przez Grupę Lenovo działu komputerów osobistych IBM firma opracowuje, produkuje i sprzedaje niezawodne, wysokiej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu produkty techniczne i usługi na całym świecie. Lenovo ma duże ośrodki badawcze w Yamato
w Japonii, Pekinie, Szanghaju i Shenzen w Chinach oraz w Raleigh w Północnej Karolinie (USA). Więcej informacji można uzyskać pod adresem
www.lenovo.com. 1 30-procentowa poprawa czasu uruchamiania w porównaniu z podobnym komputerem bez certyfikatu Lenovo Enhanced Experience 2.0.2 Lenovo Instant Resume można skonfigurować tak, aby utrzymać połączenie bezprzewodowe w zakresie 1–99 minut od zamknięcia pokrywy notebooka.3 Test przeprowadzono w Laboratorium CNET w Pekinie w listopadzie 2010 r. przy użyciu niezależnego narzędzia Microsoft VTS do pomiaru czasu uruchamiania, zamykania i wznawiania działania systemu, a także innych wskaźników wydajności systemu Windows 7. Przetestowano 42 konkurencyjne komputery firm Acer, Apple, Dell, HP, Samsung, Sony i Toshiba z segmentu biznesowych i konsumenckich komputerów stacjonarnych oraz notebooków na średnim poziomie cenowym. Uzyskane dane zestawiono z porównywalnymi produktami Lenovo. Dane dotyczące komputerów konkurencji i Lenovo uśredniono i porównano w celu wyliczenia podanych parametrów.4Ceny nie obejmują podatków ani kosztów wysyłki, mogą ulec zmianie bez powiadomienia i podlegają określonym warunkom. Ceny sprzedawców mogą się różnić. Cena nie obejmuje wszystkich reklamowanych funkcji. Wszystkie oferty są uzależnione od dostępności. Lenovo zastrzega sobie prawo do zmiany oferty i specyfikacji produktów w dowolnym czasie i bez powiadomienia.

Kontakt dla mediów: Witold WolnyAgencja 21Witold.wolny@agencja21.pl Tel. 22 511 13 82kom. +48 608 691 775ul. Brukselska 44a/403-973 Warszawawww.agencja21.pl

agencja21