Kultura, sztuka » Kultura

Nowe oblicze Politechniki Gdańskiej dzięki Inpro

Inpro SA dokonało kompleksowej renowacji wnętrza reprezentacyjnego holu Gmachu Głównego oraz biblioteki Politechniki Gdańskiej.

http://cdn.pg.edu.pl/image/journal/article?img_id=26807029&t=1412314345196&height=400&width=500Reprezentacyjna przestrzeń powitalna Politechniki Gdańskiej została oczyszczona z patyny lat, wyposażona w nowoczesne, efektowne oświetlenie i uporządkowana pod względem sposobu przekazywania informacji.

Rozdzielono funkcje portierni i informatorium. Nowa zabudowa portierni pozostała w dotychczasowym miejscu. Informatorium zaś powstało po przeciwnej stronie względem głównego wejścia do budynku. Elementami dominującymi w obu zabudowach są portale kamienne tworzące ramy nawiązujące do okazałego portalu wejścia.

W holu i przy wejściu do Biblioteki Głównej zamontowano przeszklone gabloty informacyjne o nowoczesnej, estetycznej formie.

Inpro SA dokonało również kapitalnego remontu pomieszczeń bibliotecznych na poziomie „00” i parterze Gmachu Głównego (ponad 750 m2). Jego celem była nie tylko modernizacja, ale przede wszystkim zwiększenie dostępności usług bibliotecznych i informacyjnych dla mieszkańców Pomorza.

Biblioteka zyskała tzw. open space. Hol i korytarz, które dotychczas pełniły funkcję wyłącznie komunikacyjną stały się swobodną przestrzenią dla użytkowników. Prócz możliwości samodzielnego wypożyczania i zwrotu książek czytelnicy mogą teraz w prosty sposób skorzystać z elektronicznych źródeł informacji naukowej, np. dzięki udostępnianym na miejscu tabletom.

Ponadto w bibliotece powstała multimedialna sala seminaryjno-szkoleniowa wyposażona w mobilny sprzęt, który będzie można aranżować w zależności od aktualnych potrzeb.

Nowa biblioteka została przystosowana dla potrzeb osób niepełnosprawnych.

mskala@tauber.com.pl