Technologie » Fotografia

Nowe rozwiązanie audio do systemów ENG

Firma Sony poinformowała o wprowadzeniu do oferty dwukanałowego odbiornika typu slot-in URX-S03D oraz doczepianego do paska nadajnika UTX-B03HR. Oba urządzenia wchodzą w skład serii UWP-D, przeznaczonej do współpracy z kamkorderami Sony XDCAM i HDCAM

Model URX-S03D jest pierwszym dwukanałowym odbiornikiem przenośnym typu slot-in w przeznaczonej do kamkorderów Sony serii UWP-D, w którym wykorzystano system True Diversity, zapewniający stabilną transmisję radiową i wysoką jakość dźwięku. Wprowadzona w 2014 roku seria Sony UWP-D znalazła wiele zastosowań, takich jak produkcja filmów dokumentalnych, wiadomości i reportaży. Jej zaletą jest stabilna transmisja bezprzewodowa, którą zapewniają nowoczesne technologie przetwarzania dźwięku opracowane przez firmę Sony.

URX-S03D: dwukanałowy odbiornik bezprzewodowy typu slot-in

Stabilna transmisja radiowa i wysoka jakość dźwięku

Dzięki systemowi True Diversity — opartemu na wykorzystaniu w każdym kanale pary anten i niezależnych obwodów radiowych — odbierany sygnał odznacza się dużą stabilnością. System porównuje sygnały z obu anten i automatycznie wybiera mocniejszy z nich. Dzięki temu ewentualne przerwy w dźwięku z odbiornika URX-S03D są ograniczone do minimum. Dalszą poprawę jakości dźwięku zapewnia kompander cyfrowy oparty na firmowej technologii cyfrowego przetwarzania sygnału audio.

Współpraca z kamkorderami Sony XDCAM i HDCAM

Odbiornik URX-S03D jest można zainstalować w odpowiednim gnieździe kamery Sony XDCAM. Wyjściowy dwukanałowy dźwięk cyfrowy pochodzi wówczas bezpośrednio z procesora sygnału. Możliwa jest także instalacja w gnieździe kamery HDCAM z jednokanałowym łączem audio. Pewne kamery Sony pozwalają ponadto sprawdzać stan AF/RF (częstotliwość audio / częstotliwość radiową) odbiornika URX-S03D w wizjerze kamery.

Funkcje ułatwiające obsługę

• Automatyczne ustawianie kanału: wyszukiwanie wolnych kanałów i przesyłanie informacji do nadajnika w celu automatycznego doboru ustawień kanału.
• Funkcje wyszukiwania wolnego kanału, przeszukiwania aktywnych kanałów oraz synchronizacji w podczerwieni umożliwiają szybką, łatwą i bezpieczną konfigurację kanałów.
• Łatwa obsługa dzięki dużemu wyświetlaczowi i prostemu menu

UTX-B03HR: nadajnik doczepiany do paska (bodypack

Nadajnik UTX-B03HR wyposażono w nowe, 4-stykowe złącze mikrofonowe o dużej wytrzymałości, dostosowane do użytku w systemach ENG. Złącze to współpracuje między innymi ze standardowym, studyjnym mikrofonem krawatowym ECM-77BC.

• Cyfrowe przetwarzanie sygnału audio firmy Sony
• Zgodność ze wszystkimi seriami UWP i serią WL-800
• Mocna, metalowa obudowa o bardzo małych wymiarach i wadze
• Gniazdo USB do zasilania lub ładowania akumulatorów
• Przełączanie i regulacja poziomu wejściowego MIC/LINE
• Regulowane tłumienie (od 0 do 21 dB, co 3 dB)

— Nowe modele z serii UWP-D dają profesjonalistom możliwość użycia kolejnego dwukanałowego odbiornika bezprzewodowego typu slot-in w kamerach Sony XDCAM i HDCAM — mówi James Leach, menedżer ds. marketingu w Sony Professional Solutions Europe. — Z niecierpliwością czekamy na moment, w którym nasi klienci będą mogli zacząć korzystać z nich w terenie.

Odbiornik URX-S03D i nadajnik UTX-B03HR są przystosowane do użytku w nowym kamkorderze
PXW-X400. Rozpoczęcie ich sprzedaży zaplanowano na początek 2016 r..

Informacja o Sony

Firma Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, handlu detalicznego, transportu czy dużych ośrodków dydaktycznych i konferencyjnych. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów.  Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.pro.sony.eu