Dom » Budownictwo

Nowe świetliki modułowe VELUX Commercial wykorzystane w innowacyjnym budynku CM Byg w Danii

CM Byg, renomowana duńska firma z branży stolarskiej, ogłosiła zakończenie realizacji swojego najnowszego projektu - imponującego budynku, który nie tylko spełnia cele firmy i zapewnia jej niezbędną przestrzeń, ale poprzez zastosowane rozwiązania podkreśla jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
W projekcie wykorzystano świetliki modułowe od VELUX Commercial.

Wizja firmy obejmowała stworzenie przestrzeni, która będzie przyjazna i zrównoważona - jednym z elementów była także poprawa jakości powietrza wewnątrz budynku, co sprzyja dobremu samopoczuciu, koncentracji i produktywności pracowników. Aby osiągnąć te cele, zastosowano innowacyjne rozwiązania, w tym lekkie konstrukcje, panele słoneczne, pompy ciepła oraz zapewniono dostęp do naturalnego światła i wentylacji.

Modułowe świetliki dachowe VELUX Commercial stanowią kluczowy element projektu, dostarczając nie tylko obfitości światła dziennego, ale także świeżego powietrza w różnych częściach budynku, takich jak biura i recepcja. Te elementy, dostosowane do indywidualnych wymagań projektowych, zapewniają elegancki wygląd i komfortowe środowisko wewnętrzne. W tym projekcie zastosowano osiem okien do dachów płaskich Monolight w dwóch różnych rozmiarach - 2260x1115 mm i 1115x1115 mm. Zostały one wzbogacone o czujnik deszczu, który pozwala na automatyczne zamykanie świetlików w przypadku pojawianie się opadów oraz moduł sterowania io-homecontrol. Płaskie szklane moduły pozwalają nakierować światło do konkretnych obszarów - użyto je w różnych częściach budynku, w tym na recepcji i w biurach. Modułowe okna do dachów płaskich przyśpieszyły proces montażu i tym samym pozwoliły na trzymanie się rygorystycznego harmonogramu realizacji.

Użycie przy tym projekcie świetlików modułowych VELUX Commercial jest dowodem na to, że są one doskonałe do użycia w ekologicznych praktykach budowlanych, a przy ich pomocy można stworzyć przyjazne dla pracowników przestrzenie robocze.

milena.bizon@touchpr.pl