Dom » Budownictwo

Nowe trendy w kuchni - Szkło na ścianie.

Zwykłe kafelki na ścianach w kuchni powoli odchodzą w zapomnienie. Najnowszym trendem w aranżowaniu kuchni jest zamieszczenie szkła laminowanego między blatem a szafkami.

Szkło na ścianie to obecnie najmodniejsze rozwiązanie w urządzaniu kuchni. Jednak nie tylko pełni rolę rolę dekoracyjną, ale również praktyczną, ponieważ jest bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Powierzchnię szkła wystarczy przetrzeć ciepłą wodą z dodatkiem płynu lub spryskać płynem do szyb i wytrzeć do sucha (nie pozostawia smug!).

Zastosowanie szkła w małej kuchni nadaje wnętrzu charakter przestronności i lekkości. Aby urozmaicić wygląd kuchni można wybrać szkło barwione lub z ciekawymi wzorami, które idealnie sprawdzą się jako dekoracja w pomieszczeniu. Kolejną zaletą zastosowania szkła na ścianie w przypadku kiedy mamy połączoną kuchnię z salonem, jest możliwość dopasowania kolorystyki, tak aby te dwa pomieszczenia tworzyły spójną całość.

Zamontowanie tafli szkła na ścianie w kuchni w zależności od jego rodzaju tworzy inny efekt. Szkło bezbarwne wyeksponuje to co jest za nim, np. kolor ściany lub modną cegłę, mleczne szkło będzie pasować do wszystkiego, kolorowe szkło nada wnętrzu ciekawego charakteru a szkło z sitodrukiem może ogrywać rolę obrazu.

Jeśli nie zabezpieczymy luki między ścianą a szkłem będzie się tam gromadził kurz i brud, który potem trudno będzie wyczyścić, aby tego uniknąć należy tą przestrzeń wypełnić silikonem lub podkładkami elastycznymi.

Przy urządzaniu kuchni warto pomyśleć o zamieszczeniu na ścianie szkła dekoracyjnego. W przypadku małej kuchni - gładka, błyszcząca płyta szkła optycznie powiększy wnętrze. Bogata paleta barw szkła laminowanego pozwala zrealizować najróżniejsze pomysły na wygląd kuchni. Jeżeli ściana ma być uniwersalnym tłem w kuchni najlepiej wybrać szkło bezbarwne lub mleczne. Jeżeli ma to być element dekoracyjny, kup szkło barwione lub ze wzorem.

Cena za taflę szkła dekoracyjnego zależna jest od jej metrażu i i rodzaju. Ceny wahają się od 80 zł/m2 (szkło float) nawet do170 zł za m2 (szkło hartowane).

Artykuł poleca firma Rezal.pl - producent szyby zespolonych

empressia