Firma » Tax

Nowe zasady rozliczania ulgi odsetkowej już w zeznaniach za 2008 r.

Jak czytamy w Gazecie Podatkowej, Sejm uchwalił i przekazał do rozpatrzenia Senatowi zmianę zasad odliczeń dokonywanych w ramach ulgi odsetkowej. Dzięki tej nowelizacji podatnicy będą mieli możliwość odliczania od dochodu odsetek nie tylko od kredytu (pożyczki) mieszkaniowego.

(...) Uchwalone zmiany spowodują, że podatnicy zyskają prawo do odliczania również odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego na spłatę kredytu (pożyczki) mieszkaniowego (tzw. kredyt refinansowy) lub odsetek od kredytu przeznaczonego na spłatę kredytu refinansowego. W obowiązującym stanie prawnym, z chwilą zaciągnięcia kredytu (pożyczki) refinansowego, podatnik traci prawo do kontynuowania ulgi odsetkowej. Nowe brzmienie art. 9 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych... spowoduje, że zakres ulgi odsetkowej ulegnie rozszerzeniu.

Na zmianach skorzystają także podatnicy, którzy odsetki od kredytu (pożyczki) refinansowego spłacali w latach 2002-2007, czyli przed 1 stycznia 2008 r. Jeżeli również w tym terminie zakończyli inwestycję mieszkaniową (np. budowę domu), będą mogli odsetki te odliczyć od dochodu uzyskanego w roku 2008 lub 2009. (...)

(...) Nowelizacja wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2009 r., jednak w omawianym zakresie będzie miała zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2008 r. Oznacza to, że ulgę odsetkową na nowych zasadach rozliczymy już w zeznaniach za 2008 r. (...)
(źródło: Gazeta Podatkowa)

Biuro Księgowe RAPID