Technologie » Komputery

Nowy kontroler druku w systemach produkcyjnych Konica Minolta

Konica Minolta wprowadza nowy zewnętrzny kontroler druku IC-304 Plus, przeznaczony dla cyfrowych systemów druku kolorowego bizhub PRO C5501 i bizhub PRO C6501. Narzędzie przyspiesza działanie maszyn, poprawia jakość wydruków oraz zapewnia dostęp do funkcji wykończeniowych.

Zewnętrzny kontroler druku Konica Minolta IC-304 Plus, wykorzystujący technologię firmy CREO, jest ulepszoną wersją kontrolera IC-304. Dzięki współpracy z powszechnie używanymi systemami operacyjnymi, obsłudze różnych formatów plików, a także dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii firmy Konica Minolta, kontroler IC-304 Plus jest niezwykle przydatny dla centralnych działów druku (CRD) oraz drukarń komercyjnych (CP).

Nowy kontroler to niezawodne i elastyczne narzędzie nawet w najbardziej zróżnicowanych warunkach operacyjnych, niezależnie od stopnia złożoności i zmienności środowiska.  „IC-304 Plus jest potężnym narzędziem upraszczającym procesy drukowania. Nabiera to szczególnego znaczenia w przypadku druku produkcyjnego”, mówi Karl-Friedrich Edenhuizen, Manager Produktu w firmie Konica Minolta Business Solutions Europe. „IC-304 Plus stanowi odpowiedź na rosnącą złożoność prac drukowanych w średnich i dużych nakładach. Dzięki zastosowaniu intuicyjnego i łatwego w obsłudze interfejsu graficznego, umożliwia operatorom proste zarządzanie kolejką druku.” Po łatwej i szybkiej instalacji, IC-304 Plus znacznie zwiększa możliwości urządzeń bizhub PRO C5501 i systemów z serii bizhub PRO C6501. Kontroler ten znacznie przyspiesza szybkość drukowania kolorowego jak i czarnobiałego, zarówno w przypadku zadań statycznych, jak i w przypadku wykorzystania zmiennych danych (VDP). Spełniając wysokie wymagania dotyczące zaawansowanego druku z użyciem danych zmiennych, kontroler IC-304 Plus utrzymuje stałą prędkość produkcji nawet wówczas, gdy występują zmiany w drukowanym dokumencie w jednym cyklu drukowania. Kontroler druku IC-304 Plus to nie tylko wyższa wydajność, ale również zaawansowane zarządzanie kolorami. Zastosowana technologia ma wpływ na znakomite odwzorowanie  barw, łatwą kalibrację/linearyzację, wprowadzanie poprawek kolorystycznych w ostatniej chwili, edycję kolorów spot-on (np. Pantone®) i zmianę gradacji bez konieczności ponownego przeliczania pracy. IC-304 Plus to idealny wybór dla profesjonalnych środowisk o najwyższych wymaganiach, które oczekują zaawansowanego zarządzania kolorami i najwyższej, zbliżonej do offsetowej, jakości druku.  Ponadto, operatorzy używający nowego kontrolera IC-304 Plus, w połączeniu z systemami bizhub PRO C5501 i z serii bizhub PRO C6501, uzyskują dostęp do wszystkich rozbudowanych możliwości wykończeniowych tych systemów produkcyjnych. Dotyczy to również pełnej obsługi funkcji Perfect Binder, umożliwiającej całkowicie automatyczną produkcję książek w oprawie klejonej. Ścisła integracja z bizhub PRO C5501 oraz urządzeniami z serii bizhub PRO C6501 sprawia, że drukowanie z użyciem IC-304 Plus staje się czynnością prostą, realizowaną w sposób ciągły – od automatycznej impozycji, przez druk i zintegrowane wykańczanie.

Współpracując z urządzeniami bizhub PRO C5501 i systemami z serii bizhub PRO C6501, kontroler IC-304 Plus gwarantuje operatorom najlepsze na rynku odwzorowanie barw, wysoką wydajność i efektywność.

Informacje o firmie Konica Minolta

Konica Minolta Business Solutions Polska Sp. z o.o. jest częścią grupy Konica Minolta Holdings z siedzibą w Japonii. Konica Minolta dostarcza kompleksowe rozwiązania i usługi dla biznesu, usprawniające procesy związane z drukowaniem, kopiowaniem i archiwizacją dokumentów. Konica Minolta jest producentem i dostawcą urządzeń wielofunkcyjnych, kopiarek i drukarek laserowych oraz cyfrowych systemów produkcyjnych monochromatycznych i kolorowych. Konica Minolta stale powiększa swoją ofertę, koncentrując się na urządzeniach do druku w kolorze. Więcej informacji na temat firmy i jej produktów znajduje się na stronie internetowej www.konicaminolta.pl

pobo