Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Nowy przewoźnik we Wrocławiu. Polecimy na główne lotnisko w Paryżu

W maju w Porcie Lotniczym Wrocław zadebiutują francuskie linie Air France. Przewoźnik zabierze wrocławskich podróżnych na główne lotnisko w Paryżu im. Charles de Gaulle'a. Ruszyła sprzedaż biletów.

Połączenie z Wrocławia na główne lotnisko w Paryżu im. Charles de Gaulle'a wystartuje 26 maja 2018 roku. Samoloty na tej trasie będą latały codziennie – wyloty ze stolicy Francji zaplanowano na godz. 9.45, natomiast z Wrocławia na godz. 12.15. Nowy kierunek uruchamiają linie Air France. To debiut tego francuskiego przewoźnika na wrocławskim lotnisku. Ponadto jest to pierwsza w stolicy Dolnego Śląska sieciowa linia lotnicza spoza aliansu Star Alliance. Rejsy będą obsługiwane przez linię-córkę Air France HOP!, należącą do grupy AIR FRANCE KLM, samolotami typu Embraer E170. W przestronnej kabinie może wygodnie podróżować 68 pasażerów w klasie ekonomicznej i 8 w klasie biznes.

- Linie lotnicze dostrzegają potencjał Portu Lotniczego Wrocław. Rozpoczęcie współpracy z nowym przewoźnikiem plasuje nas w ścisłej czołówce lotnisk regionalnych w Polsce - mówi Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław.Połączenie do portu im. Charles de Gaulle'a w Paryżu to świetna wiadomość dla pasażerów biznesowych, w tym również osób latających do metropolii obu Ameryk, Afryki i Azji. Linie Air France dają większy wybór, a przy tym stwarzają komfortowe warunki podróżowania po całym świecie – dodaje.

Lotnisko im. Charles de Gaulle'a w Paryżu jest drugim największym portem lotniczym w Europie. W 2016 roku obsłużyło około 66 mln pasażerów. Stąd linia Air France oferuje loty we wszystkich kierunkach świata, w tym do wielu unikatowych i bardzo odległych destynacji takich jak: Mauritius, Kostaryka, Wenezuela, Polinezja Francuska, Madagaskar i wiele innych. Linie co roku otwierają nowe interesujące kierunki. W 2018 roku oprócz Wrocławia, w siatce połączeń wśród nowości pojawią się między innymi Tajpej (Tajwan), Fortaleza (Brazylia) i Seattle (USA).

Bilety na nowe połączenia są już w sprzedaży. Rejsy na główne lotnisko w Paryżu im. Charles de Gaulle'a stanowią uzupełnienie oferowanych z Wrocławia połączeń do największych europejskich portów przesiadkowych: Zurychu (nowość 2017 od debiutującego przewoźnika SWISS), Frankfurtu nad Menem i Monachium (Lufthansa), Kopenhagi (SAS), Warszawy (PLL LOT), Dusseldorfu (Eurowings) i Tel Awiwu (PLL LOT).

Paryż to już 6 regularny kierunek, który w 2018 roku pojawi się w rozkładzie lotów wrocławskiego lotniska. Linie Ryanair polecą do Aten. Natomiast Wizz Air ogłosił cztery nowe połączenia - do Porto, Kutaisi, Bazylei Miluza i Göteborga. Poza tym biura podróży współpracujące z wrocławskim lotniskiem ruszyły ze sprzedażą wycieczek na lato 2018. Nowymi propozycjami na wakacje są Tivat, Ateny, Izmir i wyspa Djerba. Nowością, w porównaniu do lata 2017, jest też Teneryfa i „krótki” zimowy kierunek narciarski – Turyn oraz Zanzibar (uruchomiony 7 stycznia 2018r.).http://airport.wroclaw.pl/

PREXPERT