Dom » Nieruchomość

Nowy rok przyniósł obniżki stóp procentowych

Rada Polityki Pieniężnej, podobnie jak przed miesiącem, obniżyła stopy procentowe o 0,25 punktu procentowego. Jest to dobra wiadomość dla osób planujących zakup nieruchomości.

W obecnej sytuacji raty kredytu hipotecznego maleją, a zdolność kredytowa klientów rośnie - przekonuje Magdalena Śnieżek, dyrektor sprzedaży Nowa Papiernia.

Styczniowa oferta kredytów mieszkaniowych uległa zmianom. Rada Polityki Pieniężnej obniżyła stopy procentowe o kolejne 0,25 pkt. proc., co w perspektywie ostatnich trzech miesięcy daje nam spadek 0,75 pkt. proc. Wszystko wskazuje na to, że to jeszcze nie koniec cięć - mówi Magdalena Śnieżek. Pomimo obaw związanych z likwidacją popularnego programu „Rodzina na swoim”, sytuacja kredytobiorców uległa polepszeniu. W związku z obniżką stóp procentowych - zapobiegającej stagnacji na rynku nieruchomości po wycofaniu RnS - możemy spodziewać się wzrostu zdolności kredytowej, a także niższych rat kredytu hipotecznego. Dzięki niższemu WIBOR-owi osoby zadłużające się na kwotę 300 tys. zł zaoszczędzą 285 zł miesięcznie - dodaje Magdalena Śnieżek.

Początek roku 2013 to dobry okres na zakup nieruchomości. Najwyższa od ponad 13 miesięcy zdolność kredytowa to zdecydowanie łatwiejszy dostęp do uzyskania kredytu hipotecznego. Przeglądając oferty deweloperów skupmy się na inwestycjach niestandardowych takich, jak Nowa Papiernia. Wówczas mamy pewność udanego i bezpiecznego zakupu. Ten typ nieruchomości zmniejsza ryzyko utraty z wartości, ponieważ to co wyjątkowe, zawsze będzie w cenie. Jak prognozują eksperci w drugiej połowie 2013 roku ceny nieruchomości z rynku pierwotnego zaczną rosnąć. Mamy zatem sytuację, kiedy ceny ofertowe osiągnęły minimalny poziom (początek 2013 roku), a w krótkiej perspektywie będą wzrastać. Przy podpisaniu umowy w formule 10/90, nabywca zapewni sobie cenę sprzedaży, jakiej za rok nie uzyska. Na samym wzroście wartości mieszkania w tak krótkim okresie można zaoszczędzić i zyskać od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Spodziewamy się, że już niebawem ceny ofertowe, ale i transakcyjne będą rosnąć. Wielu deweloperów wróci do cen sprzed „Rodziny na Swoim”. Dlatego obecna sytuacja jest również atrakcyjna dla potencjalnych inwestorów, którzy chcą korzystnie ulokować pieniądze. Wzrost inflacji gwarantuje nam zysk rzędu 8 % w ujęciu rocznym. Analizując produkty finanowe dostępne na rynku nie znajdziemy równie atrakcyjnej oferty  - mówi Magdalena Śnieżek.

Nowa Papiernia - inwestycja realizowana przez RED Real Estate Development - to pierwsze we Wrocławiu soft lofty. Budynek powstanie na terenie rewitalizowanej fabryki papieru, zlokalizowanej w samym centrum miasta. Ciekawa architektura, a także doskonała lokalizacja czyni ofertę atrakcyjną dla osób doceniających uroki życia w mieście. Rozpoczęty pod koniec czerwca ub. r. pierwszy etap budowy zakłada uporządkowanie i zagospodarowanie najbliższego otoczenia, odnowienie sąsiadujących     z inwestycją kamienic oraz zaadaptowanie wnętrz zabytkowej fabryki papieru, które przekształcone zostaną na soft lofty. Zakończenie prac planowane jest na I kw. 2014 roku.

Publicon