Dom » Architektura

NSG Group inwestuje w zakład Pilkington IGP w Skierniewicach

NSG Group zakończył rozbudowę zakładu Pilkington IGP w Skierniewicach, zajmującego się produkcją oraz przetwórstwem szkła budowlanego. Dzięki inwestycji zakład zwiększy dotychczasowe możliwości produkcji szkła hartowanego o 40%, stając się kluczowym dostawcą dla rynków zagranicznych.

NSG Group, właściciel działających w Polsce spółek: Pilkington Automotive Poland, Pilkington IGP i Pilkington Polska zakończył rozbudowę zakładu produkcji i przetwórstwa szkła budowlanego Pilkington IGP w Skierniewicach. W ramach inwestycji rozbudowano hale produkcyjne o kolejne 2.150 m2, zwiększając łączną powierzchnię zakładu do 10590 m2 oraz zainstalowano nowe linie i technologie produkcyjne. Do obsługi linii zatrudnieni zostali nowi pracownicy. Obecnie w fabryce pracuje 200 osób.
„Dzięki przeprowadzonej inwestycji oddział Pilkington IGP w Skierniewicach jest dziś jednym z największych zakładów przetwórczych szkła budowlanego w całej NSG Group" - powiedział Krzysztof Granicki, prezes spółek Pilkington Polska i Pilkington IGP. „Większa powierzchnia oraz wdrożone nowoczesne technologie pozwolą fabryce zwiększyć sprzedaż produktów przeznaczonych dla projektów architektonicznych, a także stać się kluczowym dostawcą w segmencie przetwórstwa szkła w całym Regionie Północno-Centralnym Europy Strategicznej Jednostki Biznesowej Szkło Architektoniczne w NSG Group".
W ramach inwestycji w fabryce w Skierniewicach zainstalowane zostały nowe linie produkcyjne. Linia do hartowania szkła pozwoli zwiększyć moce produkcyjne o 40% i zapewni skuteczne hartowanie szkła różnego typu, w tym najnowszej generacji szkieł miękko-powłokowych. Na linii zamontowane zostały piece nowej generacji, charakteryzujące się wysoką energooszczędnością. Druga uruchomiona linia, do produkcji szkła sitodrukowanego, jest największą instalacją tego typu w Polsce. Kolejna nowa linia, typu Water Jet umożliwia precyzyjne wycinanie dowolnych kształtów ze szkła. Dzięki niej zwiększona zostanie produkcja szkła do projektów architektonicznych wymagających nietypowych kształtów.
Rozbudowa zakładu objęła także instalację linii do dwu-krawędziowej obróbki szkła, która poszerzy dotychczasowe możliwości produkcyjne w zakresie krawędziowego szlifowania i polerowania szkła oraz dodatkowych pił do cięcia szkła laminowanego, w tym ognioochronnego. Pozwoli to na zwiększenie dotychczasowej produkcji wysokospecjalistycznego szkła z segmentu szkieł ognioochronnych, takich jak Pilkington Pyroclear® przetwarzanych obecnie jedynie w Skierniewicach i sprzedawany w całej Europie.
Zakład produkcyjny Pilkington IGP o. Mazowsze w Skierniewicach to jeden z sześciu zakładów spółki Pilkington IGP zajmujących się przetwórstwem szkła, produkcją szyb, szkła hartowanego, emaliowanego oraz szkła z sitodrukiem. Fabryka specjalizuje się w realizacji zamówień na potrzeby różnorodnych projektów architektonicznych, takich jak np. innowacyjne półtunele akustyczne zamontowane nad trasą AK w Warszawie, do zbudowania których wykorzystano ok. 60 000 m2. szkła dostarczonego przez zakład Pilkington IGP o. Mazowsze.

Effective Public Relations