Kultura, sztuka » Kultura

„Oblicza Warszawy. Od placu Defilad do placu Konesera”. Wystawa malarstwa Łukasza Zedlewskiego

„Oblicza Warszawy. Od placu Defilad do placu Konesera” – tak zatytułowana jest najnowsza wystawa, która zagości w Centrum Praskim Koneser na warszawskiej Pradze-Północ już od 18 sierpnia.

Ekspozycja usytuowana w Pasażu Konesera to zbiór prac Łukasza Zedlewskiego, absolwenta i wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Prezentowane obrazy pokazują rozwój nowoczesnej stolicy i zrywają z mitem „dwóch" miast - lewobrzeżnego i prawobrzeżnego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, a dzieła będzie można podziwiać do 15 września.

Nadwiślańskie plenery, wysokościowce Śródmieścia czy zrewitalizowane Centrum Praskie Koneser na Pradze-Północ. To niektóre z motywów, które można dostrzec w pracach utalentowanego i uznanego artysty Łukasza Zedlewskiego, które będzie można już niebawem podziwiać w stołecznym Koneserze. Uwiecznione na obrazach miejskie krajobrazy pokazują dynamiczny rozwój  Warszawy, który miał miejsce w ostatnich dekadach.

- Warszawa to metropolia, która rozwija się w nadzwyczajnym tempie. I to nie tylko jej centrum, ale niemal każdy zakamarek. Taki stan rzeczy w dużym stopniu wpływa na zmianę dotychczasowego myślenia niejako o dwóch miastach: lewobrzeżnej i prawobrzeżnej części stolicy. Szczególnie widać to na terenie artystycznej Pragi-Północ, która w ostatnich trzech dekadach przeszła bardzo widoczną metamorfozę. Dziś Warszawa, dzięki stale rozbudowującej się infrastrukturze, staje się jednym, spójnym organizmem - podkreśla Łukasz Zedlewski, autor cyklu „Oblicza Warszawy. Od placu Defilad do placu Konesera".

Wśród obrazów prezentowanych na wystawie w Centrum Praskim Koneser nie brakuje tych zwracających uwagę na istotne elementy spajające miasto. To mosty na Wiśle czy pokazane z dbałością o detale zrewitalizowane obiekty, dynamicznie zmieniające metropolię i przywracające życie jej zaniedbanym dotąd dzielnicom. Oprócz tego obecne między innymi plenery: Centrum Praskie Koneser z Muzeum Polskiej Wódki czy placem Konesera, wieżowce na terenie zrewitalizowanej Woli, zaprojektowana przez światowej architekta - Daniela Libeskinda - Złota 44 w nocnej odsłonie, a także mosty (Świętokrzyski, Śląsko-Dąbrowski, Poniatowskiego) spajające brzegi miasta, integrując je w jedną całość

Wernisaż wystawy „Oblicza Warszawy. Od placu Defilad do placu Konesera" odbędzie się 18 sierpnia (czwartek, godz. 19.00) w Pasażu Konesera. Ekspozycja będzie dostępna bezpłatnie dla zwiedzających do 15 września (codziennie, w godz. 8.00-20.00).

Mecenasem prac autorstwa Łukasza Zedlewskiego, wystawianych w Centrum Praskim Koneser, jest Rafał Szczepański, wiceprezes spółki BBI Development i prezes renomowanej pracowni architektonicznej Juvenes-Projekt. Prywatnie to również entuzjasta sztuki i zrównoważonego rozwoju Warszawy. Podczas jego rozmów z artystą, zrodził się pomysł ukazania dynamicznie zmieniającej się przestrzeni stolicy.

Organizatorem wystawy „Oblicza Warszawy. Od placu Defilad do placu Konesera" jest Centrum Praskie Koneser, a jego partnerami są: BBI Development S.A., Liebrecht & wooD Poland, Juvenes-Projekt i Olsztyńska Galeria Sztuki.

Więcej informacji o ekspozycji i innych atrakcjach dostępnych w Centrum Praskim Koneser można znaleźć na stronie internetowej koneser.eu.

***

Centrum Praskie Koneser to najczęściej nagradzana inwestycja mixed-use w Polsce i serce odradzającej się warszawskiej Pragi. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej. Tu można znaleźć wiele restauracji i barów z kuchnią z całego świata: AZIA, Bombaj Masala, Ferment Praski, frankie's, ORZO czy Koneser Grill, a także unikatowe sklepy i polskie marki, tworzone przez rodzimych producentów, takie jak Centrum Twórcze Przerób-My. Ogólnodostępny plac Konesera, stanowiący rdzeń inwestycji, to miejsce licznych wystaw, targów i różnego rodzaju wydarzeń oraz pokazów artystycznych. Centrum Praskie Koneser to jedno z najważniejszych miejsc na kulturalnej mapie Polski, w którym znajduje się Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Sztuki Fantastycznej, Fundacja Nova Ars Poloniae i nietuzinkowe galerie: Art Sułek Space, Dom ze Sztuką, ToTuart, Leonarda Art Gallery oraz Zwierz.

p.artymowski@cecpolska.pl

• avatar
    ~Olga 2022-09-02 13:51:45

Przepiękna wystawa w przepięknym miejscu, zdecydowanie warto się wybrać