Firma » Biznes

Obniż koszta bycia freelancerem

Jesteś freelancerem? To świetnie, działanie na własny rachunek jest prawdziwą przyjemnością. Niekiedy jednak nadmiar obowiązków przytłacza. Co zrobić, by nieco sobie ułatwić życie w prowadzeniu jednoosobowej działalności?

Bycie jednocześnie prezesem, dyrektorem kreatywnym, kierowcą, sekretarką i księgową może być wyczerpujące na dłuższą metę. Na całe szczęście istnieje cały szereg możliwości, które pozwolą w takim zaplanowaniu czasu poświęcanego pracy, by pozostał jeszcze czas wolny na życie prywatne i odpoczynek. Różnego rodzaju narzędzia lub usługi, z których można skorzystać, dowiodły swojej skuteczności w praktyce.

Urząd Skarbowy potrafi być uciążliwy, przekonało się o tym spore grono polskich przedsiębiorców. Dla znacznego ułatwienia sobie poruszania się w tym obszarze działalności gospodarczej warto skorzystać z usług osób zajmujących się profesjonalnie księgowością. Rzecz jasna, oznacza to pewne wydatki, niemniej jednak nie powinno to w żaden sposób odwodzić nikogo od podjęcia decyzji o podjęciu współpracy ze specjalistami od księgowości. Poniesione koszty zwrócą się zapewne dość szybko, wykwalifikowane osoby z tej branży są bowiem w stanie podpowiedzieć, jak z korzyścią dla siebie podejmować różne decyzje finansowe, na przykład te związane z zakupem sprzętu lub rozliczeń za wynajmowane biuro.

Skoro już o wynajmowaniu biura mowa. To jest koszt, który odstrasza zwłaszcza początkujących w danej branży freelancerów. Nie wszystko jednak można załatwić pracując zdalnie z domu, potrzeba spotkań z klientami również niekiedy wybiega poza spotkania w restauracjach czy kawiarniach. Niemałe znaczenie ma również wiarygodność, jaką buduje posiadanie własnej przestrzeni. Kiedy jednak każdy grosz się liczy, warto rozejrzeć się za pobliskimi ofertami coworkingu. Wynajęcie biurka w określone godziny lub dni tygodnia znacznie mniej obciąża budżet, pozwala jednak poczuć się nieco pewniej.

Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług oferowanych przez wirtualne biura. Dzięki wykupieniu pakietu usług, działający na własną rękę freelancer uzyskuje dużo korzyści. Niebagatelny w tej sytuacji może być adres w dobrej lokalizacji, co potrafi uwiarygodnić osobę freelancera w oczach klientów. Sporą korzyść oferuje również obsługa telefonu firmy, zwłaszcza w chwilach, gdy nie możemy rozmawiać.

Możliwości zaoszczędzenia pieniędzy w działalności freelancerskiej jest zatem naprawdę sporo. Należy się jedynie za nimi uważnie rozejrzeć.

dominik

• avatar
    ~JakubSlom 2015-07-13 09:17:09

Wtrącę kilka słów na temat opłacalności pracy freelancera. Wiele osób robi na czarno, bo zakładanie działalności wiąże się m.in. z daninami wobec ZUS. Chcąc przyoszczędzić, jednocześnie skazują się na mniejszą konkurencyjność, bo zleceniodawca będący firmą może wymagać rozliczenia na podstawie faktury VAT. Na to błędne koło powstało przyjemne rozwiązanie w postaci serwisu www.useme.eu , za pomocą którego można wystawiać faktury bez zakładania działalności gospodarczej. Może komuś się przyda.