Firma » System prawny

Ochrona praw autorskich – kilka ważnych informacji

Prawa autorskie to temat, który jest często poruszany, ale nie każdy dokładnie wie, na czym one polegają.

Warto jednak wiedzieć, czym on e są oraz w jaki sposób są one chronione, aby uniknąć w życiu sytuacji, w których sami możemy dopuścić się ich naruszenia, nawet nieświadomie.

Co to są prawa autorskie

W uproszczeniu, prawami autorskimi nazywane są wszystkie utwory, które zostały wyrażone za pomocą słowa lub znaku, przy czym ochronie podlega wyłącznie sposób ich wyrażenia, a nie sam fakt ich użycia.  Utwór podlega ochronie prawem autorskim od chwili, w której został on upubliczniony.

Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Ochrona praw autorskich

Rodzaje praw autorskich

Prawa autorskie można podzielić na majątkowe oraz osobiste.  Prawa autorskie majątkowe są prawami zbywalnymi i mogą być dziedziczone. Prawa te oznaczają, iż twórca może w sposób dowolny korzystać ze swojego utworu oraz czerpać korzyści majątkowe z tytułu korzystania z danego utworu przez inne osoby. Należy jednak pamiętać, iż prawa majątkowe wygasają po 70 latach od śmierci twórcy utworu.

Z kolei prawa autorskie osobiste oznaczają cechują się tym, iż  nie są przenoszalne. Twórca nie może zatem zrzec się  tym prawom, przekazać lub sprzedać ich innej osobie.

Należy również pamiętać, iż istnieją prawa autorskie pracownicze. Zwykle jednak na podstawie obowiązujących przepisów prawnych i w oparciu o zapisy w umowie, pracodawca nabywa  majątkowe prawa autorskie do utworu, który pracownik stworzył w związku z obowiązkami, które wynikały ze stosunku pracy.

Odpowiedzialność za naruszenie praw autorskich

Zarówno prawa autorskie materialne, jak i autorskie mogą zostać naruszone. Jeśli zatem dojdzie do naruszenia prawa autorskiego, twórca ma prawo żądać zaniechania danej czynności, zlikwidowania skutków danego naruszenia, a w przypadku naruszenia, które było zawinione, można domagać się odszkodowania bądź zadośćuczynienia na drodze sądowej. Często jednak naruszenie praw autorskich nie jest jednoznaczne  i oczywiste, zatem pomoc doświadczonej kancelarii adwokackiej w przygotowaniu pozwu oraz odpowiednich dowodów może okazać się niezbędna.

easylife