Społeczeństwo » Społeczeństwo

Oddaj książkę na dzień dziecka!

Zostaw książkę i podaruj dziecku uśmiech. Od 25 kwietnia do 26 maja w hotelach grupy Accor w całej Polsce zbierane będą książki, które trafią do dzieci przebywających w placówkach medycznych!

Grupa Accor nawiązała współpracę z fundacją Zaczytani, aby promować czytelnictwo i działania charytatywne. W ciągu najbliższego miesiąca zbierać będzie woluminy we współpracy z fundacją Zaczytani, która następnie przekazuje książki do placówek medycznych w całym kraju, a jej wolontariusze odwiedzają najmłodszych, aby poprowadzić bajkoterapię. Dzięki rozpoczynającej się, pierwszej na tak dużą skalę, zbiórce książek, Fundacja planuje otworzyć 100 bibliotek w szpitalach, hospicjach, domach dziecka, domach pomocy, świetlicach wiejskich i środowiskowych oraz centrach aktywności lokalnej.

Gdzie i kiedy?

Wielka Zbiórka Książek rozpoczęła się 23 kwietnia i potrwa do dnia matki (26 maja). Po przeliczeniu książki zostaną rozdysponowane do magazynów wskazanych przez Fundacje Zaczytani, a później do placówek medycznych w Polsce. Jeśli chcielibyście podzielić się swoimi książkami lub zakupić nowe to przynosić je można do wybranych hoteli Mercure, Novotel i ibis w Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, Łodzi, Krakowie oraz Katowicach. Dokładną listę hoteli, które zaangażowane są w zbiórkę można sprawdzić w linku - http://bit.ly/AccorZaczytani

Co należy zrobić? Po prostu przynieść książki i zostawić je w punkcie zbiórki, jakim są recepcje naszych hoteli, a my zadbamy o resztę!

Nawiązanie współpracy to ułatwienie chętnym osobom oddawania książek w wielu miastach, ale także edukacja pracowników hoteli i docieranie z informacją o fundacji do gości.

38PR