Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Odkryj wszechświat z Portem Łódź

W maju Port Łódź zabierze Klientów w niesamowitą kosmiczną podróż. W Atrium obok sklepu IKEA pojawi się bowiem Mobilne Planetarium. Na bezpłatne seanse łódzkie Centrum zaprasza od 4 do 20 maja.

W tym niezwykłym miejscu wyposażonym w nowoczesny projektor i teleskopy każdy będzie mógł wyruszyć do najdalszych zakątków Wszechświata by poznać i wyjaśnić jego tajemnice. W Planetarium Klienci z bliska zobaczą planety, ich księżyce, odległe galaktyki oraz wspaniałe mgławice. Niezwykłą atrakcją będzie możliwość treningu z żyroskopem - symulatorem przeciążeń. Dodatkowo najmłodsi będą mogli pobawić się kinetycznym piaskiem, który zostanie rozłożony na stolikach obok Planetarium. Pokazy będą odbywały się w następujących godzinach:

poniedziałek- piątek: 14:00-21:00

soboty: 10:00 – 21:00

niedziele: 10:00 – 20:00

W podróż po Układzie Słonecznym udadzą się także przedszkolaki i uczniowie szkół z Łodzi i regionu łódzkiego. Edukacyjne seanse dla klas będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00 – 13:30. Wszystkie pokazy zostaną dostosowane do wieku dzieci oraz obowiązującego programu nauczania. Uczniowie dowiedzą się na czym polega grawitacja, magnetyzm oraz inne zjawiska spotykane w naturze. Poznają historię astronomii od Galileusza do Hawkinga, niczym prawdziwi piloci odbędą trening z żyroskopem, a przygotowane dla nich gry i doświadczenia pozwolą utrwalić zdobytą wiedzę. Na klasy odwiedzające Planetarium czeka dodatkowa niespodzianka – globus w prezencie od Portu Łódź.

Aby zapewnić komfort seansów, grupy zorganizowane, które chciałyby odwiedzić Planetarium prosimy o wcześniejsze zapisy.

tel: 42 298 12 48

e-mail: marketing.portlodz@ikea.com