Firma » Biura

Odmień swoje biuro na wiosnę

Gdy dni stają się coraz cieplejsze, a za oknem nie tylko zaczyna się pięknie zielenić, ale zakwita też wszystko to, co do tej pory jeszcze spało zwinięte w pąki, trudno skupić się na pracy. A może by tak zaprosić wiosnę również do biura?

Stosy dokumentów piętrzących się na biurkach, średnio wygodne krzesła, które sprawiają, że po całym dniu pacy bolą plecy, a nawet nijaki kolor ścian – to wszystko sprawia, że zwłaszcza wiosną nie chce nam się spędzać tylu godzin w biurze. Tak jednak wcale nie musi być. Wystarczy pomyśleć, jak zmienić wygląd wnętrza, w którym spędzamy większość swojego dnia, aby praca w nim była nie tylko obowiązkiem, ale prawdziwą przyjemnością.

Koniec z szarością

Projektowanie zmian najlepiej zacząć od doboru kolorystyki wnętrza. Aby doskonale nastrajało ono do pracy, dobrze jest wybrać barwy niezbyt agresywne, raczej pastelowe, które nie męczą oczu, a sprawiają, że wszyscy czują się w takim pomieszczeniu dobrze. Na bardziej wyrazisty kolor można pomalować co najwyżej jedną lub dwie ściany, aby nie rozpraszały one pracowników. Stonowana jest też zwykle podłoga, wykonana najczęściej z trwałego materiału, który nie powinien zbytnio ulegać zanieczyszczeniom.  Natomiast mocniejsze akcenty kolorystyczne lepiej zostawić dla dodatków, takich jak żaluzje lub rolety, donice na kwiaty, plakaty, obrazy, ich ramki, a nawet kubki do kawy. Wówczas doskonale podkreślą one charakter wnętrza.

Kolor tworzy nastrój

Wyraźnym akcentem mogą być również  krzesła biurowe. Tu możemy sobie pozwolić na bardziej radosne, wiosenne barwy, które sprawią, że nasze biuro „zakwitnie”. - Dawniej najpopularniejszym kolorem krzeseł były odcienie beżu lub szarości – mówi Dagmara Jeżyk z firmy Profim, produkującej krzesła i fotele biurowe. -  Teraz do wyboru jest cała gama kolorów tapicerek - od pasteli, poprzez wyraziste radosne kolory, aż do stonowanych eleganckich brązów i czerni. Klient może więc swobodnie decydować o tym, czy woli, aby jego wnętrze nabrało pogodnego charakteru, czy też było eleganckie i wyciszone. W dodatku, gdy obicie fotela się zabrudzi, czy też jego barwa przestanie mu odpowiadać, można je po prostu wymienić. Właśnie dlatego wprowadziliśmy do oferty model, którego jednym z atutów jest łatwa wymiana tapicerki.

Najważniejsza wygoda

Przy biurku zwykle spędzamy wiele godzin. Dlatego też wygoda i estetyka krzeseł, na których siedzimy,  niewątpliwie wpływa na nasze samopoczucie. Jeśli są one niezbyt ładne, a co ważniejsze niewygodne, z pewnością trudno nam będzie zauważyć uroki wiosny po wyjściu z biura. Bolący kręgosłup nikogo nie wprawia bowiem w dobry nastrój. Tymczasem na rynku jest wiele nowoczesnych ergonomicznych krzeseł i foteli biurowych, które w dodatku, dzięki swojemu wyjątkowemu designowi i niebanalnej kolorystyce, mogą nie tylko zadbać o zdrowie pracowników, ale także odmienić wizerunek całej firmy.  Na koniec wystarczy jeszcze ustawić na biurkach lub na parapecie kilka doniczek z żonkilami, hiacyntami lub krokusami, a na pewno poczujemy wiosnę pełną piersią. Nawet mając przed sobą jeszcze wiele godzin pracy.

j.gambal@yasna.pl