Motoryzacja » Transport

Ogrzewania i klimatyzatory Webasto na targach Bauma 2016

Podczas największych w Europie targów maszyn budowlanych Bauma 2016, które odbędą się w dniach 11-17 kwietnia w Monachium, Webasto zaprezentuje kompleksowe rozwiązania grzewcze i klimatyzacyjne zaprojektowane dla pojazdów budowlanych.
W trakcie 31. Międzynarodowych Targów Specjalistycznych Maszyn Budowlanych, Sprzętu i Urządzeń Stosowanych w Budownictwie oraz Maszyn Górniczych Bauma 2016, Webasto zaprezentuje swoje bogate doświadczenie pod hasłem „Webasto - mój partner w zakresie rozwiązań grzewczych i chłodzących".

Indywidualne podejście podstawą sukcesu
Wymagania użytkowników co do systemów klimatyzacji stosowanych w maszynach budowlanych są nie tylko rygorystyczne, ale także bardzo zindywidualizowane, ponieważ pojazdy różnią się między sobą zastosowaniem i przeznaczeniem. Dlatego Webasto projektując rozwiązania klimatyzacyjne, dostosowuje je do indywidualnych potrzeb każdej firmy czy realizowanych operacji. Proces projektowania urządzeń rozpoczyna się od wnikliwej analizy sytuacji, a także zidentyfikowania wyzwań stojących przed producentem maszyn budowlanych w obszarze zarządzania temperaturą w kabinie pojazdu.

Technologia Engine-Off
Kierowcy podczas przerw w pracy lub postojów, aby skorzystać z klimatyzacji, często zostawiają pracujący silnik na jałowym biegu. Taki rodzaj pracy, zarówno przy zbyt niskich, jak i zbyt wysokich temperaturach panujących na zewnątrz, zużywa paliwo - czyli zwiększa koszty oraz zużycie silnika, co może pociągnąć za sobą konieczność częstszych przeglądów serwisowych czy napraw maszyn. Aby uniknąć tych problemów, Webasto zaoferowało technologię ogrzewania Engine-Off, która utrzymuje silnik w odpowiedniej temperaturze pracy i pozwala na korzystanie z klimatyzacji również podczas postoju. Co najważniejsze, nowa technologia jest stosowana zarówno dla ogrzewania, jak i chłodzenia wnętrza pojazdu.

Gdy gorąco: Webasto Polar Cab
Na targach Bauma 2016, Webasto zaprezentuje nowy system klimatyzacyjny Webasto Polar Cab oparty na technologii Engine-Off, który gwarantuje mniejsze zużycie energii przy dłuższych przerwach w pracy - czyli najczęściej w sytuacji, gdy długo korzystamy z urządzenia, a na zewnątrz panuje wysoka temperatura. W tym przypadku, Webasto wykorzystuje technologię „zimnego magazynowania" stosowaną w produkcji seryjnej samochodów ciężarowych, która polega
na przeprowadzeniu czynnika chłodzącego (R-134a) przez płyty grafitowe w rdzeniu magazynującym systemu. Płyty te są wypełnione wodą i uszczelnione pod ciśnieniem cienką powłoką. Następnie, zimno jest pobierane z płyt grafitowych przy użyciu czynnika chłodzącego i przekazywane do kabiny pojazdu poprzez wymiennik ciepła. Zaletą tej technologii jest to, że wymaga ona niewielkiej ilości energii elektrycznej, dzięki temu akumulatory mogą być stosunkowo małe. Urządzenie Webasto Polar Cab można łatwo zamontować w już wyprodukowanych pojazdach. Waży 150 kilogramów, korzysta z napięcia 24V i zapewnia maksymalną wydajność na poziomie 4,450 BTU/h (1,3 kW), a całkowity czas ładowania wynosi trzy godziny.

Aby zagwarantować mniejsze zużycie energii przy krótszych przerwach w pracy, Webasto proponuje rozwiązania zasilane wyłącznie elektrycznie. Są one dostosowywane do konkretnych maszyn budowlanych i powstają w ścisłej współpracy z zamawiającym je klientem.

Nowe oprogramowanie dla lepszej integracji z systemem CAN
Klimatyzatory w maszynach budowlanych są coraz bardziej zintegrowane z systemem elektrycznym, dlatego klienci wymagają, by obsługa i kontrola urządzeń była możliwa z centralnego panelu sterowania. Integracja systemów sterujących to powszechnie stosowane rozwiązanie w sektorze motoryzacyjnym, jednak w przypadku systemów klimatyzacyjnych to złożony i skomplikowany proces. Rozwiązaniem jest nowe inteligentne oprogramowanie od Webasto, które znacznie upraszcza integrację z systemem CAN (Controller Area Network) i optymalizuje interakcję pomiędzy pojazdem
a rozwiązaniami grzewczymi i klimatyzacyjnymi.

Webasto, jako globalny dostawca kompleksowych systemów grzewczych i klimatyzacyjnych, zapewnia najnowocześniejsze rozwiązania termiczne dostosowane do indywidualnych potrzeb klientów. Wiedza i doświadczenie Webasto w tym zakresie są wykorzystywane na każdym etapie projektu: począwszy od określenia wymagań zleceniodawcy, poprzez opracowanie koncepcji
i budowę prototypu, a następnie przeprowadzenie analiz i testów, po montaż w placówce klienta.

O firmie Webasto:
Webasto AG z siedzibą w Stockdorfie pod Monachium pozostaje firmą rodzinną od momentu jej założenia
w 1901 r. Koncern ma obecnie ponad 50 oddziałów na całym świecie (z tego ponad 30 zakładów produkcyjnych). Firma specjalizuje się w produkcji rozwiązań umożliwiających zarządzanie komfortem wewnątrz pojazdu oraz systemów dachowych. Webasto należy do 100 największych dostawców urządzeń dla przemysłu samochodowego na świecie. W roku 2014 grupa Webasto wygenerowała sprzedaż w wysokości ponad 2,5 mld EUR przy zatrudnieniu ponad 10.000 pracowników. Kluczowe obszary specjalizacji przedsiębiorstwa
to projektowanie i produkcja systemów okien i modułów dachowych oraz dachów do kabrioletów, jak również systemów ogrzewania, chłodzenia i wentylacji do samochodów osobowych, kamperów, jachtów i łodzi, a także
do pojazdów komercyjnych i specjalnych. Więcej informacji o firmie Webasto można znaleźć na stronie internetowej: www.webasto-group.com.

ConTrust

• avatar
    ~Kinga32 2016-03-22 08:50:11

Ja ostatnio znalazłam fajny sklep http://ismarket.pl