Gospodarka » Żywność

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek
Zobacz więcej zdjęć »
Światowa konsumpcja hiszpańskich oliwek w pierwszych siedmiu miesiącach 2014 roku zwiększyła się o 13% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Także w Polsce hiszpańskie oliwki cieszą się coraz większą popularnością. W 2013 roku na polskie stoły trafiło 9 200 ton oliwek z Hiszpanii, z czego najwięcej pochodziło ze słonecznej Andaluzji.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Oliwki – skarb Hiszpanii

Oliwki są jednym z symboli kuchni śródziemnomorskiej, a także produktem, który od zawsze był i jest wizytówką Hiszpanii. Z istniejących 9 milionów hektarów plantacji drzew oliwnych na świecie,aż 2 i pół miliona znajduje się właśnie na Półwyspie Iberyjskim. Globalna produkcja owoców drzewa oliwnego wynosi ok. 1 mln 700 tys. ton rocznie, z czego aż 32,4% stanowią oliwki hiszpańskie. Na przestrzeni ostatnich pięciu lat, średnia roczna produkcja hiszpańskich oliwek wyniosła aż 517 000 ton, co stanowi 75% produkcji oliwek w Europie.

 

Zgodnie z danymi International Olive Oil Council (IOOC), Hiszpania zdecydowanie dystansuje się od pozostałych światowych graczy rynku oliwek stołowych: Turcji odpowiadającej za 12% eksportu, Syrii z udziałem rzędu 11% oraz Grecji skupiającej 6% zagranicznej sprzedaży. Nie dziwi więc, że hiszpańskie oliwki z charakterystycznym znakiem „Olives from Spain” trafiają na stoły aż w 120 krajach świata. Prawie 40% produkcji hiszpańskich oliwek absorbuje rynek krajowy, natomiast pozostałe 60% przeznaczane jest na eksport. Główne rynki zbytu hiszpańskich oliwek to kraje Unii Europejskiej (41%), Stany Zjednoczone, Kanada i Porto Rico (29%) oraz kraje Europy Wschodniej (14%).

 

Pierwszą pozycję na rynku oliwek Hiszpania zawdzięcza niewątpliwie wysiłkom sektora ich producentów, przywiązujących ogromną wagę do jakości upraw, jak również profesjonalizmowi całej branży. Zasadniczą rolę w procesie produkcji odgrywa tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, wsparta nowoczesnymi technologiami.

 

Od 2007 roku INTERACEITUNA, organizacja reprezentująca hiszpański sektor oliwek stołowych, przy wsparciu Agencji Promocji Regionu Andaluzji – Extenda, prowadzą Międzynarodowy Program Edukacyjno-Promocyjny, którego głównym celem jest umacnianie wizerunku marki „Olives from Spain”.

 

Andaluzja – kraina oliwek

Regionem z największą w Hiszpanii liczbą oliwkowych plantacji jest Andaluzja. Jej słoneczny klimat stwarza idealne warunki do uprawy tych stuletnich drzew.  Andaluzyjskie gaje oliwne zajmują obszar prawie 1,5 mln hektarów, gdzie, głównie w oparciu o sztuczne nawadnianie, uprawia się 80% całkowitej produkcji hiszpańskich oliwek. Podczas sezonu 2013-2014 Andaluzja zebrała aż 460 000 ton tych owoców.

 

Andaluzja piastuje pozycję lidera w skali kraju także pod względem eksportu oliwek, z udziałem rzędu 85%. Podkreślić należy, iż tegoroczny wskaźnik zagranicznej sprzedaży andaluzyjskich oliwek wzrósło ponad 10% w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Oliwki z Andaluzji w zdecydowanej większości trafiają do państw Unii Europejskiej. Kraje starego kontynentu są odbiorcą 45% całego eksportu. Kolejno na liście znajdują się: USA (23%), państwa arabskie (9%) oraz Europa Wschodnia (8%).

 

Teraz Polska!

Z roku na rok Polacy kupują coraz więcej oliwek stołowych, a niemal 90 procent ich importu pochodzi właśnie z Hiszpanii. Polska zajmuje 11. pozycję na liście kierunków eksportowych hiszpańskich oliwek, z udziałem sięgającym 2%, co oznacza, że w 2013 roku na polskie stoły trafiło 9 200 ton oliwek z Hiszpanii!

 

Rosnące zainteresowanie polskich konsumentów oliwkami z Hiszpanii wynika z faktu, iż coraz bardziej doceniamy walory oliwek oraz przywiązujemy coraz większą wagę do zdrowej diety. Dzięki niezwykłej żywotności drzew oliwnych, ale też unikalnym wartościom odżywczym, oliwki zasłużyły na miano „owoców długowieczności”. Są one jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne jako jedyna została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Bądź z nami też na:  www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI   



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

contrust

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »