Technologie » Internet

Opera Crypto Browser integruje Metamask i inne portfele

Opera, firma stojąca za pierwszą na świecie wieloplatformową przeglądarką Web3, ogłasza dziś jedną z najważniejszych aktualizacji od czasu jej powstania, która znacznie ułatwi życie miłośnikom kryptowalut.

Opera Crypto obsłuży od teraz MetaMask i inne kluczowe na rynku portfele kryptowalut. Przeglądarka dostarcza również innowacyjny “Wallet Selector”, pierwsze w branży narzędzie do zarządzania wieloma portfelami z poziomu przeglądarki. Ta funkcja pozwala użytkownikom zdecydować, który konkretnie portfel ma wejść  w  interakcję z daną zdecentralizowaną aplikacją (dApp). Można też będzie wybierać między portfelami bezpośrednio w pasku adresu przeglądarki, bez konieczności wchodzenia w ustawienia i bez zamieszania ze zwalczającymi się nawzajem konkurencyjnymi rozszerzeniami. Poza natywnym portfelem oferowanym przez Opera Crypto Browser, portfele obsługiwane w Wallet Selector obejmują także Metamask i setki innych, o ile są dostępne jako rozszerzenia Opery lub Chrome (wtyczki Chrome działają też w Operze).

Wtyczki z portfelem kryptowalut to podstawowe narzędzia służące do odkrywania opartego na blockchainie internetu Web3. z poziomu przeglądarki Pozwalają na interakcję z różnymi zdecentralizowanymi aplikacjami (dApps) i całą paletą usług. Jednak wiele z nich obsługuje tylko określone sieci, a niektóre oferują tylko ograniczone funkcje takie jak wymiana w aplikacji i staking. Krypto-entuzjaści potrzebują zwykle kilku portfeli dostępnych w przeglądarce, co tworzy niepotrzebną barierę oraz komplikuje korzystanie z blockchainów . Opera zmienia to, wszystko dzięki najnowszej aktualizacji i innowacyjnej funkcji selektora krypto portfeli dostępnej bezpośrednio z  paska adresowego przeglądarki.

Nowy Crypto Wallet Selector automatyzuje cały proces przełączania między portfelami podczas wymiany tokenów lub transakcji z wykorzystaniem zecentralizowanych aplikacji dApps, stając się gamechangerem w całym ekosystemie Web3.

- Stworzyliśmy selektor w oparciu o opinie, które otrzymaliśmy od naszych użytkowników. Oszczędzamy im wiele kłopotów, nie muszą już wchodzić w ustawienia czy błądzić pomiędzy zwalczającymi się nawzajem konkurencyjnymi rozszerzeniami -  mówi Tomasz Stawarz, Engineering Director w Opera.

Selektor zapamiętuje preferencje użytkowników i to z którego portfela korzystają na danej stronie internetowej, , umożliwiając im bezproblemowe połączenie z zdecentralizowanymi aplikacjami (dApss).

Opera Crypto Browser zapewnia również ulepszenia w dziedzinie bezpieczeństwa, które chronią użytkowników. Funkcja wykrywania phishingu blokuje użytkowników przed wejściem na czarną listę stron phishingowych. Bezpieczny schowek przeglądarki gwarantuje ochronę przed hackami, upewniając się, że skopiowany przez nich adres portfela lub numer konta jest tym samym, który wklejają.

Aktualizacja obejmuje również Crypto Corner, w tym personalizację treści, a także sekcję dobru tweetów. Dodatkowo, zintegrowano popularną aplikację Binance Smart Chain (BSC)  PancakeSwap, udostępniając ją w natywnym portfelu kryptowalutowym przeglądarki. Dzięki temu możliwy staje się handel tokenami bezpośrednio z poziomu portfela bez konieczności łączenia się najpierw z zewnętrznym dApp.

Parol PR