Społeczeństwo » Społeczeństwo

Operacja Rzeka 2020 odwołana. Rusza zbiórka Operacja Rzeka dla Szpitali

Operacja Czysta Rzeka z powodu zagrożenia koronawirusem została odwołana. Zamknięto rejestrację sztabów i nabór wolontariuszy. Zaangażowanych sympatyków akcji organizatorzy postanowili zaprosić do aktywnego wsparcia zbiórki Operacja Czysta Rzeka dla Szpitali.

Pandemia koronawirusa zmusiła organizatorów Operacji Rzeka 2020 do odwołania tegorocznej edycji sprzatania polskich rzek i okolic.

"Dziękujemy wszystkim, którzy zadeklarowali swoją gotowość do działania. Jeszcze uda nam się posprzątać ten świat!" - czytamy w komunikacie do szefów sztabów i wolontariuszy na stronie internetowej.

Jednocześnie nie chcąc obojętnie stać z boku w obecnej sytuacji, postanowil wesprzeć tych, którzy są na pierwszej linii walki z koronawirusem, uruchamiając publiczną zbiórkę "Operacja Rzeka dla Szpitali". Zebrane fundusze przeznaczą na zakup podstawowych środków ochronnych dla pracowników szpitali z miejsc, gdzie były zarejestrowane sztaby.

Organizatorzy nie narzucają limitów darowizn, bo według nich nie da się wycenić ludzkiego życia i bezpieczeństwa. Liczą się dobre intencje i szczodre serca darczyńców. Do akcji włączyło się Stowarzyszenie „Wspólnota Arche” z Siedlec, dzięki któremu możliwe jest przeprowadzenie zbiórki. Akcję można wesprzeć przelewając dowolną kwotę na konto stowarzyszenia.

60 2030 0045 1110 0000 0246 7190

tytuł przelewu:  Operacja Rzeka dla Szpitali – darowizna

Stowarzyszenie Wspólnota Arche, ul. Brzeska 134, 08-110 Siedlce

W podziękowaniu za finansowe wsparcie akcji Operacja Czysta Rzeka dla Szpitali osoby wpłacające otrzymają pakiety Operacji Czysta Rzeka (m.in. koszulki, chusty (buffy), rękawiczki, worki na śmieci).

"Trzeba działać szybko, dlatego zbiórka odbędzie się w dniach 1 – 8 kwietnia. Liczymy na Was! Pozostańcie niezawodni jak dotychczas!" - zachęcają do działania koordynarzy akcji.

Na poczatek konto zbiórki Operacja Rzeka dla Szpitali przekazano całą kwotę z Banku Kontenerów (7125 zł).

Więcej informacji o akcji dla szpitali na https://www.operacjarzeka.pl/dlaszpitali/

Komunikat do wolontariuszy i szefów sztabów: https://youtu.be/XkAVC8YppJo

Operacja Rzeka