Firma » System prawny

Opłacalne inwestycje i trudne decyzje

Nie wiadomo kiedy w naszym życiu pojawia się czasami okazja, z której korzystamy, ponieważ ma być ona bardzo opłacalna i warta inwestycji.

W ten sposób na przykład inwestujemy swoje oszczędności w biznes, który ma być biznesem naszego życia lub likujemy pieniądze w banku, który zachęca nas wysokim oprocentowaniem na lokacie.

Jednak często, jak wspomina adwokat Kraków sprawy gospodarcze, taki interes czy szansa może okazać się bardzo zgubny. Na czym polega problem? Otóż niestety czasami may do czynienia z bankami, które nie dotrzymują umów, małym druczkiem wpisują zasady odstąpienia od wypłaty odsetek lub zerwanie umowy ze stratą dla klienta, gdy ten nagle będzie chciał zerwać lokatę, nie wspominając już o bankach, które zwyczajnie żerują na takich klientach, oszukując ich i okradając.

Często słyszymy także o sytuacjach, w których zgłaszają się do potencjalnych inwestorów osoby, które przedstawiają świetny biznesplan z wyliczeniem zysków, jakie osoba może zyskać po zainwestowaniu w udziały jakiś pieniędzy. Odbiorcy takich propozycji, zachęceni często inwestycją, która ma się okazać biznesem ich życia decyduje się wpłacenie zaliczki potwierdzającej wykup udziałów, po czym okazuje się, że ich pieniądze po prostu gdzieś przepadły.

Jak twierdzi adwokat Kraków sprawy gospodarcze nie rzadko powiązane jest to z przestępstwem fałszowania dokumentów, które dla osób niewtajemniczonych wyglądają na prawdziwe, na przykład zarejestrowanie działalności w krajowym rejestrze czy potwierdzenia dotyczące dofinansowań, jakie rzekomo osoba zakładająca firmę ma otrzymać po przedstawieniu biznes planu i wpłaceniu części kwoty przeznaczonej na inwestycję.

Niestety jak widać po ilości oskarżeń, jakie wpływają do sądów ze strony poszkodowanych nie jesteśmy zbyt ostrożni w podejmowaniu tak kluczowych decyzji, co może okazać się błędem życia, za który zapłacimy oszczędnościami zbieranymi przez wiele lat.

l.nowak1815

• avatar
    ~kuks 2012-11-20 11:38:07

Warto teraz jak najbardziej inwestować w nieruchomości magazynowe - uważam, że to jest w tym momencie zdecydowanie najlepsza forma inwestycji. Hale Jartomu mają na tyle dobrą wycenę, że zysk po prostu jest pewny...