Zdrowie » Ciało
Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak
Zobacz więcej zdjęć » |
Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym maślanym smakiem, a w swoim wnętrzu kryją ważne dla organizmu witaminy i minerały. Zawarte w orzechach witaminy A i B pomagają zachować zdrową skórę, potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, natomiast fosfor pomaga utrzymywać zdrowe i mocne kości. Orzechy makadamia to również źródło ważnego dla układu pokarmowego błonnika.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ze względu na swój smak, orzechy makadamia są często wykorzystywane do wypieków oraz słodkich kremów. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań obiadowych - dobrze komponują się w sosach z czosnkiem i anchois. Sprawdzą się również w przepisie na zupę krem.
Nowość w ofercie firmy HELIO dostępna jest w poręcznym opakowaniu 70g. Dzięki niewielkim rozmiarom możemy mieć je zawsze przy sobie w torbie lub kieszeni kurtki.
Orientacyjna cena za opakowanie (70g) wynosi około 14 zł
Przepis na zupę krem z orzechami makadamia
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 por
- 1 cebula
- 2,5 kostki rosołowej
- 6 opakowań (420 g) orzechów makadamia HELIO
- 200 ml śmietany kremówki
- oliwa
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmaż chwilę na odrobinie oliwy. Rozpuść 2,5 kostki rosołowej w jednym litrze ugotowanej wody i zalej gotowym bulionem ziemniaki, pora i cebulkę. Gotuj przez około 20 minut. Po wystudzeniu dodaj orzechy (420 g) makadamia i miksuj na gładki krem, dodając 200 ml kremówki.
Zupę można podawać zarówno w wersji na zimno jak i ciepło.
Smacznego!
Nadesłał:
artur_em
|
Komentarze (0)