Zdrowie » Ciało

Oskoła, nieodkryty składnik w Twojej kuchni

Oskoła, nieodkryty składnik w Twojej kuchni
Zobacz więcej zdjęć »
Orzeźwiający i słodkawy smak soku z brzozy, zwanego potocznie oskołą, jest znany większości z nas. Jednak zapewne mało kto wie, że natura podarowała nam nie tylko wyjątkowy sok, ale także znakomity dodatek do przyrządzanych przez nas deserów, koktajli i napojów.

Zastanawiasz się co możesz przygotować z pomocą oskoły? Podpowiemy!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Chociaż trudno w to uwierzyć, sok z brzozy świetnie sprawdza się jako składniki wielu potraw. Przy jego wykorzystywaniu nie ma sztywnych i ustalonych z góry reguł. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i smaku Oskoły, jaką aktualnie mamy pod ręką.

Coś na słodko

Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z Oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.  

Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.

Owocowo – warzywna mieszanka

Kolejnym, świetnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni, są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.

Do popicia

Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz Oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.

Pamiętajmy – kuchnia to zabawa, dlatego pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa. Łączmy i mieszajmy smaki, używając tylko zdrowych i naturalnych produktów. Zaskoczmy siebie i bliskich. Smacznego!

Więcej informacji dostępnych jest na http://oskola.pl/



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »