Firma » Biznes

Oświetlenie LED

Jak to jest tak naprawdę jest z tymi żarówkami LED? Czy ich zakup można nazwać ekonomicznym? Czy jakość jest adekwatna do ceny? Warto samodzielnie przeanalizować ich opłacalność.

Każdy musi to zrobić sam uczciwie odpowiadając sobie na pytanie przez ile czasu na dobę jest zapalone światło w każdym z pomieszczeń oraz jak często przepalają mu się tradycyjne żarówki i halogeny. O ile może mieć sens zmiana halogenów sufitowych na “halogenki” LED, o tyle w przypadku głównego źródła światła w żyrandolach sufitowych trudno mi jest wyobrazić sobie sytuację, w której żarówki LED byłyby dobrym substytutem dla żarówki lub świetlówki. Potencjalnie wystarczające mogłyby być żarówki LED o mocach kilkunastu watów dające ponad 1300 lumenów, ale niestety z finansowego punktu widzenia jest to kompletnie nieopłacalne. Żarówki takie kosztują około 150 zł za sztukę i zwracają się dopiero po ok. 8 latach (w porównaniu ze świetlówką). Racjonalnie wycenione LED’y do instalacji w sufitach podwieszanych (poniżej 50 złotych za sztukę) produkują względnie mało lumenów. To z kolei powoduje, że trzeba stosować ich więcej na tej samej powierzchni, aby osiągnąć pożądany poziom doświetlenia.

I tu docieramy do sedna. W zasadzie jeśli myślimy o zastosowaniu żarówek LED, to należałoby myśleć o nich już na etapie projektowania oświetlenia mieszkania lub domu. Przykładowo: jeśli standardowe halogenki rozmieszczane byłyby na suficie co 120 cm, to w przypadku LED’ów prawdopodobnie należałoby zmniejszyć dystans pomiędzy nimi do 85 cm. Moim zdaniem najlepiej kupować oświetlenie LED u takich sprzedających, którzy umożliwiają zwrot rozpakowanego i przetestowanego przez nas towaru. To dobra alternatywa, jeśli nie chcesz wyrzucić pieniędzy w błoto. Zobacz na nxd.pl

creativepublication