Gospodarka » Przemysł

Otoczenie w zupełnie nowym świetle!

Światło tradycyjnej żarówki, do którego przyzwyczailiśmy się przez lata, czy energooszczędność oferowana przez świetlówkę? Z pewnością nie jeden raz przed wyborem produktu ze sklepowej półki stawialiśmy sobie podobne pytanie.

We wrześniu za sprawą Unii Europejskiej rozpoczęliśmy pożegnanie z tradycyjną żarówką. Na mocy nowych przepisów produkt reprezentujący mocno już przestarzałą technologię powoli ustępuje miejsca świetlówkom, halogenom i lampom LED.

Chociaż wieloletnie przyzwyczajenie sprawia, że trudno nam rozstać się z żarówką, to z drugiej strony oczekujemy lepszego, wydajniejszego i bardziej oszczędniejszego światła. Bez udziału nowej technologii spełnienie naszych coraz to większych oczekiwań nie byłoby możliwe. Dlatego z pomocą przychodzi zaawansowana myśl technologiczna, która ma ułatwiać życie i być przyjazna środowisku naturalnemu.

Warm comfort light - potrzeba drogą do lepszych rozwiązań

Chłodne i nieprzyjemne światło, które sprawiało, że pomieszczenia naszego domu zamiast ciepłych i przytulnych tworzyły klimat zimnej biurowej przestrzeni? Wielu konsumentów nie mogło się przyzwyczaić do charakterystycznej barwy światła świetlówek. W ich opinii to jeden z powodów, dla którego żarówki mimo że są nieefektywne i wprost „pożerają” energię na dobre nie zniknęły z naszych domów. Potrzeba połączenia najlepszych właściwości świetlówek oraz barwy światła, do którego przyzwyczailiśmy się przez lata pozwoliła stworzyć produkt, który łączy w sobie te cechy. W odpowiedzi na oczekiwania klientów w zakresie barwy oświetlenia OSRAM jako pierwszy na świecie dostawca oferuje świetlówki energooszczędne o naturalnie ciepłej barwie. W porównaniu z barwami „chłodnobiałą" oraz „ciepłobiałą", świetlówki energooszczędne o naturalnie ciepłobiałej barwie światła („warm comfort light") dają ciepłe i komfortowe światło, jak to uzyskiwane z tradycyjnej żarówki. – Nowoczesna technologia, którą zastosowaliśmy w naszych produktach pozwoliła na jednoczesne uzyskanie dwóch parametrów barwy światła, do której przyzwyczaiła nas żarówka i energooszczędności, którą oferują świetlówki. Dzięki temu możemy cieszyć się nie tylko lepszym oświetleniem, ale również korzystać z możliwości, które dla wycofywanej, przestarzałej myśli technicznej były nieosiągalne – mówi Magdalena Bogusz Marketing Manager firmy OSRAM. - Chcemy oferować światło nie tylko bardziej energooszczędne i przyjazne środowisku naturalnemu, ale  również najlepiej dopasowane do indywidualnych potrzeb odbiorców, dlatego systematycznie ulepszamy parametry naszego asortymentu. Stąd nowe, jeszcze lepsze właściwości tych produktów – dodaje Magdalena Bogusz.

Energooszczędność, funkcjonalność i estetyka w jednym

Nowa barwa światła nie jest jednak jedyną zaletą świetlówki firmy OSRAM. Zawierają one mniejszą ilość rtęci, a dodatkowo 100% z nich posiada najwyższą klasę energetyczną A, co czyni je wyjątkowo „eko”! Dzięki, zastosowaniu nowej technologii Quicklight świetlówki natychmiast osiągają docelowy strumień świetlny, generują stabilną ilość strumienia świetlnego i utrzymują go na odpowiednim poziomie bez migotania. Jednak na równi z energooszczędnością i funkcjonalnością ważna jest też trwałość produktów, dlatego producent systematycznie ulepsza parametry swojego asortymentu. Dla przykładu: DULUX SUPERSTAR osiągała trwałość do 10 000 godzin, teraz wynosi ona nawet do 15 000 godzin, zatem jej trwałość zwiększyła się aż o połowę! DULUX INTELLIGENT natomiast, może bezawaryjnie świecić do 20 000 godzin, czyli 33% dłużej niż pierwotnie. Dłuższa trwałość i wysoka efektywność niosą za sobą wymierne korzyści dla konsumentów. Wymiana np. dziesięciu żarówek 100 W przynosi oszczędności 350 złotych. Obok wysokich parametrów klienci większą uwagę przywiązują do estetyki źródeł światła, bo coraz częściej oprócz typowo oświetleniowej pełną one także funkcję dekoracyjną. Kompaktowe rozmiary i ciekawe kształty świetlówek sprawiają że w żyrandolach, kinkietach i innych oprawach stanowią prawdziwą ozdobę. Jako ciekawy detal aranżacyjny mogą znakomicie uzupełniać całość wystroju pomieszczeń. Kuliste – MINI BALL lub MINI GLOBE, wydłużone MINI CANDLE lub fantazyjnie poskręcane MINI i MICRO TWIST – to tylko niektóre z nich. Bogaty wybór rodzajów i kształtów sprawia, że każdy znajdzie estetyczny produkt, który z łatwością dopasuje do wystroju i stylistyki pomieszczenia.

mzoladkowski