Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Otwieramy salon fryzjerski – od czego winniśmy zacząć?

Jak urządzić swój salon fryzjerski? Odpowiedzi może być wiele, wszystko zależy od tego, w jakim stylu dany salon ma się prezentować – coś tradycyjnego, coś nowoczesnego, a może dla odmiany zaskakującego lub przytulnego?

Najważniejsza jest ogólna koncepcja kolorystyczna
i tematyczna. Z resztą poradzisz sobie bez problemu, jeśli skorzystasz z naszych wskazówek.

Najbardziej popularnymi stylami, w jakich urządza się salony fryzjerskie, to style: glamour, rock, rustic, minimal, modern, industrial, retro. Wybór tematyczny powinien być zgodny z Twoją naturą, taki w którym nie tylko klienci będą zadowoleni, ale przede wszystkim Ty sama. Jeśli Tobie będzie się podobało, to innym również – klientów przyciągnie pozytywna energia.

Urządzanie salonu powinno być oparte na dostępnej przestrzeni – istnieje kilka stref, które powinny znaleźć się w każdym salonie. Pierwszy taki kącik to poczekalnia, w której siedzi przeważnie kilka osób. Ważne, aby w takim salonie znajdowały się gazety, czasopisma, które klient będzie mógł poczytać w razie konieczności w trakcie oczekiwania na usługę. W bardziej nowoczesnych salonach zdarzają się również telewizory. Każdy salon powinien być wyposażony w łazienkę, zaplecze sanitarne, gdzie myje się włosy, stanowiska pracy fryzjerek oraz magazyn, w którym przechowuje się kosmetyki. Odrębnym miejscem jest recepcja, w której reguluje się płatności i umawia na wizyty.

Nie można zapomnieć również o prawidłowym oświetleniu całego salonu oraz stanowiskach pracy. Dobrym rozwiązaniem jest światło rozproszone, imitujące światło dzienne, a także o podłodze salonu łatwej w utrzymaniu czystości (polecamy kafelki, panele, płytki gresowe). Więcej wskazówek na temat wyposażenia salonu fryzjerskiego znajdziesz tutaj.

ciacho100