Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Owoce i higiena
Zobacz więcej zdjęć » |
Jak dowiedli naukowcy obróbka cieplna pozbawia go tych substancji – jednak w różnym stopniu. Pieczony i smażony zachowuje jeszcze pewną ilość zdrowotnych substancji, gotowany natomiast całkowicie się z nich wypłukuje.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ważny jest również sposób przechowywania żywności. Warzywa i owoce nie mogą długo leżeć i czekać na ich spożycie. Najlepiej więc jeść je zaraz po zakupieniu. Należy pamiętać jednak o ich odpowiednim myciu. Lodówki do zabudowy, w których trzymamy owoce i warzywa muszą być czyste. Nawet w tak niskich temperaturach rozwijają się bowiem bakterie, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie na tych produktach, które są delikatne i podatne na działanie bakterii. Niektóre owoce trzymane w lodówkach tracą swoje właściwości. Zaczynają ciemnieć, dostają brzydkich plam czy więdną.
Zielone, niedojrzałe pomidory trzymane w chłodniach nie mają już szans na to, by dojrzały. Niskie temperatury zahamowują bowiem bezpowrotnie możliwość dojrzewania. Owoce egzotyczne natomiast zrywane są w postaci surowej – dojrzewają w kontenerach statków i na straganach. Niestety bardzo często nie maja wiele wspólnego z południowym słońcem. Na tego typu owoce trzeba uważać szczególnie – choć do odbiorcy trafiają już wstępnie oczyszczone, zdarza się, że w kontenerach, w których są przywożone znajdują się egzotyczne owady i pajęczaki. Skórka tych owoców może więc zawierać wiele niebezpiecznych substancji.
Higiena ważna jest na każdym kroku. Również podczas tak prozaicznych czynności jak mycie naczyń. Brudny zlew jest siedliskiem bakterii. Warto wiec zainwestować w takie sprzęty jak zmywarki do zabudowy. Dzięki wysokiej temperaturze zmywarki Bosch niszczą nie tylko zabrudzenia ale i groźne drobnoustroje.
Nadesłał:
JoannaK
|
Komentarze (0)