Technologie » Internet
Owoce latem - brzoskwinia
Źródło witamin
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Brzoskwinie najlepiej jeść ze skórką, ponieważ właśnie w niej zawartych jest najwięcej cennych witamin i minerałów. Owoce te są bogatym źródłem witamin z grupy A, C, B, E i K. Natomiast minerały w nich zawarte to fosfor, potas, magnez, żelazo i wapń. Brzoskwinie zawierają też bor, czyli pierwiastek, który zwiększa stężenie estrogenu w organizmie. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, również kobiety w ciąży nie powinny wykluczać ich z diety.
Porcja zdrowia
W 90% brzoskwinie składają się z wody, przez co działają moczopędnie. Ta właściwość sprawia, że pozytywnie wpływają na pracę układu moczowego i nerki, a także oczyszczają organizm z toksyn. Polecane są też osobom z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem, gdyż nie zawierają sodu ani tłuszczu. Ponadto, zawarty w brzoskwiniach błonnik usprawnia trawienie. Kolejną grupą, która powinna uwzględnić ten owoc w swojej diecie są osoby zmagające się z anemią, ponieważ brzoskwinie zwiększają produkcję czerwonych krwinek.
Promienna cera
Regularne jedzenie brzoskwiń z pewnością poprawi stan naszej skóry. Mają one bowiem właściwości odświeżające i tonizujące, a także są bogatym źródłem beta-karotenu poprawiającego koloryt skóry. Dzięki nim nasza cera będzie bardziej jędrna, co jest zasługą witaminy C, zwiększającej produkcję kolagenu. Pozbędziemy się na niej także oznak zmęczenia i stresu. To właśnie witamina B zawarta w brzoskwiniach działa na nasz organizm kojąco, zmniejszając poziom stresu.
Znając właściwości brzoskwiń włączmy je do swojego menu, szczególnie latem, gdy mamy dostęp do tych świeżych i soczystych owoców. Dzięki dostawom owoców do biura, nawet w miejscu pracy nie musimy rezygnować z ich jedzenia. Zamieńmy więc niezdrowe przekąski na smaczną porcję zdrowia.
Źródło Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|
Komentarze (0)