Gospodarka » Przemysł

Panattoni Europe Przemysłowym Deweloperem Roku w CEEQA 2017 AWARDS

Panattoni Europe najlepszy z dziesięciu! Tak ogłosiło jury tegorocznej edycji prestiżowego konkursu CEE Quality Awards (CEEQA) 2017, przyznając firmie po raz piąty nagrodę Przemysłowego Dewelopera Roku (Industrial Developer of the Year). Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się 26 kwietnia br.

Przemysłowy Deweloper Roku (Industrial Developer of the Year) za 2016 rok dla Panattoni Europe. Wyróżnienie przyznano 26 kwietnia 2017 roku podczas uroczystości rozdania nagród prestiżowego konkursu CEE Real Estate Quality Awards (CEEQA) 2017. To już piąty raz nagroda w tej kategorii powędrowała do Panattoni Europe. W tegorocznej edycji nominację otrzymało łącznie 10 znaczących deweloperów powierzchni przemysłowych z Europy Środkowo-Wschodniej. Jury, złożone z wysokich rangą przedstawicieli wiodących firm, oceniało kandydatów pod względem zeszłorocznych osiągnięć biznesowych w ramach inwestycji przemysłowych, wyników firmy oraz wpływu na rozwój tego segmentu branży nieruchomości. Nad przebiegiem procesu oceny nominacji i przyznawania nagród czuwała międzynarodowa firma konsultingowa Deloitte.

Panattoni Europe najlepszy z dziesięciu! O wyborze firmy na Przemysłowego Dewelopera Roku CEEQA 2017 zadecydowały twarde dane – wyniki i osiągnięcia Panattoni w 2016 roku. A są nimi: 1 250 000 m kw. podpisanych umów oraz 900 000 m kw. w budowie na koniec roku w Polsce oraz Czechach; zdobycie kontraktów z największymi graczami, jak np. TNT, Kellogg, HM, Tchibo, IFA Rotorion, DSV, Kaufland, Carrefour i wreszcie realizacja kolejnej, rekordowej (161 500 m kw.) inwestycji w Polsce dla firmy Amazon, tym razem pod Szczecinem. Miasto to – obok Lublina i Bydgoszczy – należy również do pionierskich lokalizacji branży, które na dobre zagościło na mapie nieruchomości przemysłowych Panattoni Europe. Zaś do zrealizowanych projektów w Europie Centralnej w 2016 roku należą m.in: 73 000 m kw. dla Tchibo w ramach czeskiego kompleksu Panattoni Park Cheb; 15 900 m kw. dla firmy TNT w Polsce oraz 21 000 m kw. dla firmy Bombardier.

Industrial Developer of the Year za rok 2016 (w CEEQA 2017) jest piątym wyróżnieniem CEEQA przyznanym Panattoni Europe. W poprzednich edycjach firma otrzymała analogiczne nagrody za swoje dokonania biznesowe w 2011, 2012, 2014 i 2016 roku. Ponadto Carl Panattoni, założyciel i właściciel firmy, otrzymał nagrodę w kategorii Dorobek Życia w Branży Nieruchomości, a Roberta Dobrzyckiego ogłoszono Osobowością Roku 2011. Tegoroczne wyróżnienie Dobrzycki skomentował następująco: „Rok 2016 był dla nas bardzo aktywny – dlatego nie kryję zadowolenia z nagrody, gdyż dedykuję ją całemu zespołowi, który przez miniony rok bardzo ciężko pracował i z pewnością na nią zasłużył”.

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech ponad 4,7 mln m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej, a obecnie realizuje w nich blisko 1 mln m kw. Firma wspiera lokalny biznes poprzez dostarczanie dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb, wielofunkcyjnych budynków magazynowych, również projektów typu build-to-suit, które są dostosowane do indywidualnych wymagań najemców. Na potrzeby rozwoju własnej działalności zajmuje się również zakupem gruntów, zabezpieczając najbardziej strategiczne lokalizacje w kraju. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato Services Polska, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros czy Tesco. Oprócz Polski Panattoni Europe ma swoje przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu, Niemczech i w Rumunii.

konkretpr