Gospodarka » Przemysł

Panattoni Europe triumfuje w CIJ Awards 2015

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych w Polsce, potwierdził swoją pozycję w branży. Podczas tegorocznej edycji CIJ Awards 2015 deweloper zdobył aż 4 nagrody: Przemysłowo-Magazynowy Deweloper Roku, Osobowość Roku, a także Marketingowy Zespół Roku i Zespół PR.

Panattoni Europe kolejny raz triumfuje w CIJ Awards, konkursie organizowanym przez CIJ Journal - miesięcznik poświęcony branży deweloperskiej w Europie Środkowo-Wschodniej. Tegoroczna edycja była 14., a wręczenie nagród odbyło się 5 listopada br. w warszawskim hotelu Westin podczas uroczystej gali. Tego wieczoru zespół Panattoni Europe wywoływany był czterokrotnie, by odebrać nagrody w następujących kategoriach: Przemysłowo-Magazynowy Deweloper Roku, Osobowość Roku, którą otrzymał Robert Dobrzycki, Dział Marketingu Roku oraz Dział PR. Konkurs zyskał miano prestiżowego i z każdą edycją przyciąga przedstawicieli branży nieruchomości Europy Środkowej i Wschodniej. Poza Polską organizowany jest także w Czechach, na Węgrzech, w Rumunii i na Słowacji.

Przemysłowo-Magazynowy Deweloper Roku / Industrial Warehouse Developer of the Year. Wyróżnienie przyznane Panattoni Europe potwierdziło 10-letnią aktywność dewelopera w branży i jednocześnie doceniło niebywale intensywne 12 miesięcy pracy całego zespołu - od listopada 2014 do końca października br. Do osiągnięć firmy należało - oprócz nieprzerwanej pozycja lidera w Polsce - zarówno dostarczone na rynek CEE, jak i będące w trakcie realizacji projekty. W przypadku sfinalizowanych inwestycji deweloper może pochwalić się między innymi: niedawno otworzonym zakładem produkcji szyb samochodowych Pilkington Automotive Poland, którego budowa przebiegała w kilku zakresach, a ostatnim była ekspansja o 21 000 m2, a także oddanym do użytku centrum dystrybucyjnym dla firmy UPS o powierzchni 14 250 m2. Natomiast do obecnie realizowanych inwestycji można chociażby zaliczyć największe centrum logistyczne w Niemczech dla firmy Jago o powierzchni 121 500 m2, budowę Panattoni Park Rzeszów czy budowę fabryki taboru kolejowego dla Bombardier Transportation we Wrocławiu o powierzchni 19 400 m2.

Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe, Panattoni Europe, siódmy raz odebrał tytuł Osobowość Roku / Leadership of the Year. Tegoroczny tytuł zawdzięcza skuteczności w działaniu oraz doskonałym wynikom w regionie CEE, jak chociażby budowa 3,2 mln powierzchni magazynowej, z czego aż 2,5 mln w Polsce, utrzymanie pozycji najbardziej aktywnego dewelopera czy zainicjowanie trendu budowy obiektów magazynowych klasy A w lokalizacjach poza głównym nurtem rynku, np. w Rzeszowie, Lublinie, Szczecinie czy w Bydgoszczy. Jury konkursu pod uwagę wzięło również osiągnięcia Roberta Dobrzyckiego w utrzymaniu przez dewelopera wskaźnika pustostanów znacznie poniżej średniej rynkowej na poziomie ok. 2 proc. i wreszcie przyciągnięcie portfela inwestycyjnego o wartości ponad 400 mln euro na nieruchomości w Polsce, Niemczech i Czechach.

"Jak zawsze powtarzam, każda nagroda jest dla nas wielkim wyróżnieniem i zaszczytem. Każda z nich, bez wyjątku, jest szczególna, ale tę potraktuję nieco bardziej osobiście. To już siódme wyróżnienie przyznane mi w tej kategorii, w tym konkursie. Mam nadzieję, że ta siódemka przyniesie szczęście całemu zespołowi Panattoni Europe, który każdego dnia ciężko i rzetelnie wykonuje swoja pracę, za co wszystkim dziękuję" - informację o nagrodach skomentował Robert Dobrzycki, Chief Executive Officer Europe, Panattoni Europe.

Nagrodzony został również Dział Marketingu dewelopera, prowadzony przez Anitę Pietrykowską, który otrzymał nagrodę Marketingowy Zespół Roku / Marketing Team of the Year. Doceniono całoroczną kampanię marketingową, a także bezpośrednie działania skierowane do branży. Dodatkowo, w tegorocznej edycji deweloperowi przyznano nagrodę PR-owy Zespół Roku / PR Team of the Year za realizowane działania public relations, które aktywnie wspierały działania dewelopera oraz całą strategię marketingową.

Panattoni Europe świętuje swoją 10-letnią obecność w Europie. Od 2005 roku deweloper dostarczył 3,2 mln nowoczesnej powierzchni, w tym w Polsce aż 2,5 mln - najwięcej spośród wszystkich deweloperów obecnych na rodzimym rynku. Nie byłoby to możliwe bez najemców - aż 260 firm wynajęło lub powierzyło Panattoni budowę własnych obiektów zarówno magazynowych, jak i produkcyjnych. Panattoni Europe wprowadził trend budowy obiektów BTS, zwłaszcza w Specjalnych Strefach Ekonomicznych, a także otworzył rynek kapitałowy dla powierzchni magazynowych. Firma wybudowała 141 obiektów w Europie oraz ustanowiła rekordowe transakcje w Polsce, Czechach i w Niemczech.

konkretpr