Dom » Nieruchomość

Panattoni Europe z nagrodami Przemysłowego Dewelopera Roku oraz Firmy Roku w CEEQA 2019

Blisko 1,4 mln m kw. dostarczonej powierzchni, wybudowanie 580 tys. m kw. obiektów build-to-suit, wynajęcie 1,65 mln powierzchni oraz pierwsze miejsce w rankingu deweloperów przemysłowych w Polsce i Czechach.

To tylko część osiągnięć, które pozwoliły Panattoni Europe potwierdzić swoją pozycję i pokonać 11 konkurentów z branży. Firma po raz czwarty z rzędu została Przemysłowym Deweloperem Roku CEE Quality Awards (CEEQA)! Przedsiębiorstwo otrzymało także nagrodę Firmą Roku, będąc wybranym spośród zwycięzców 9 kategorii.

Panattoni. Najlepsi z najlepszych. Tytuł Przemysłowego Dewelopera Roku (Industrial Developer of the Year) w 2019 r został przyznany Panattoni Europe podczas uroczystości rozdania nagród prestiżowego konkursu CEE Quality Awards (CEEQA). Deweloper rywalizował z 11 innymi firmami z branży nieruchomości przemysłowych. Nad przebiegiem procesu nominacji i przyznawania nagród czuwała międzynarodowa firma konsultingowa Deloitte. Panattoni Europe pokonało także konkurencję w kategorii Firma Roku (Overall Company of The Year). Wyprzedziło zwycięzców pozostałych 8 kategorii. O wynikach w tej kategorii decydowała publiczność podczas elektronicznego głosowania.

Rozwój gwarantem sukcesu. O przyznaniu nagród firmie Panattoni Europe decydowały zeszłoroczne osiągnięcia biznesowe, wyniki firmy oraz wpływ na rozwój segmentu branży nieruchomości. W samym 2018 roku deweloper dostarczył 1,37 mln powierzchni magazynowej, będąc liderem w Polsce. Złożyło się na to 790 tys. powierzchni spekulacyjnej oraz 580 tys. powierzchni w ramach obiektów build-to-suit. Panattoni Europe dostarczył m.in. 135 tys. m kw. dla firmy Amazon w Sosnowcu, 60 tys. m kw. powierzchni dla Leroy Merlin w centralnej Polsce oraz 29 tys. m kw. dla DHL w ramach Panattoni Park Cheb w Czechach. Ponadto deweloper wynajął 1,65 mln powierzchni, m.in. największy w obrysie magazyn w Polsce dla Leroy Merlin o łącznej powierzchni 124 tys. m kw. oraz fabrykę dedykowaną procesom 4.0 dla firmy Bosch, która zajęła 58 tys. m. kw. w ramach Centreal European Logistics Hub w Łodzi. Panattoni Europe było również aktywne na rynkach inwestycyjnych m.in. biorąc udział w jednej z największych transakcji na rynku powierzchni przemysłowych, w której European Logistic Investment BV, współzarządzane przez Griffin Real Estate sfinalizowało przejęcie portfolio 9 parków logistycznych zrealizowanych przez dewelopera. Wartość transakcji, o łącznej powierzchni 300 tys. m kw., wyniosła 200 mln euro. Poza Polską firma działa prężnie również w Czechach, gdzie jest liderem na rynku powierzchni przemysłowych, Niemczech oraz Wielkiej Brytanii, gdzie jako jedyna dostarcza obiekty spekulacyjne. Obecnie deweloper zarządza powierzchnią o łącznej wartości 3,5 mln m kw. Pozycję Panattoni Europe potwierdzają nagrody za pierwsze miejsce w rankingu Top Property Developers magazynu PropertyEU za lata 2014-2016 – kiedy firma zbudowała 2,71 mln m kw. powierzchni – oraz za lata 2015-17 – gdy dostarczyła 3,8 mln (41 procent wzrostu względem poprzedniego rankingu).

Overall Company of the Year to pierwsze tego typu wyróżnienie dla Panattoni Europe, które dotychczas wygrywało rywalizację w branży nieruchomości przemysłowych. W swojej kategorii Industrial Developer of the Year podczas CEEQA 2019 firma zdobyła czwartą z rzędu i siódmą w ogóle nagrodę. O tegorocznym sukcesie dewelopera zdecydowało jury składające się z dwóch grup: przedstawicieli sześciu głównych międzynarodowych agentów nieruchomości działających w sektorze oraz grupy operatorów przemysłowych reprezentujących wiodące firmy działające w branży nieruchomości. Firma otrzymała analogiczne nagrody za swoje dokonania biznesowe również w 2011, 2012, 2014, 2016 i 2017 roku i 2018 roku. Ponadto Carl Panattoni, założyciel i właściciel firmy, otrzymał nagrodę w kategorii Dorobek Życia w Branży Nieruchomości, a Roberta Dobrzyckiego ogłoszono Osobowością Roku 2011. Tegoroczne wyróżnienie Dobrzycki skomentował następująco: „Od początku istnienia Panattoni Europe przyświeca nam głód rozwoju. Nagrody które dziś zdobyliśmy, są dla Nas dowodem, że idziemy w dobrym kierunku. Nie byłoby mnie tu dzisiaj jednak, gdyby nie nasza wspaniała rodzina Panattoni, pełna ludzi ambitnych, inteligentnych… wspaniałych. Dziękuję im bardzo za cały ich wkład w rozwój naszej firmy!

Panattoni Europe jest częścią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 26 oddziałach w Ameryce Północnej i Europie. Panattoni obecny jest w Europie Środkowej od 2005 roku. Deweloper wybudował dotychczas w Polsce, Czechach i Niemczech 7,5 miliona m kw. nowoczesnej powierzchni przemysłowej. W ramach Panattoni Europe działa struktura, dedykowana projektom dopasowanym do indywidualnych potrzeb najemców, typu build-to-suit. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, Arvato services Polska, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros czy Tesco. Oprócz Polski Panattoni Europe ma swoje przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii, Czechach, Luksemburgu i w Niemczech.

konkretpr