Gospodarka » Przemysł

Panattoni i Pramerica zbywają portfel o wartości 54 mln euro na rzecz RREEF

Panattoni Europe i Pramerica informują o zbyciu portfela nieruchomości logistycznych na wynajem zlokalizowanego w okolicach Warszawy, na rzecz spółki RREEF Real Estate, zarządzającej funduszami nieruchomości dla Asset and Wealth Management w ramach Deutsche Bank.

Pramerica Real Estate Investors specjalizuje się w zarządzaniu inwestycjami na rynku nieruchomości w Europie i w usługach doradczych, i wchodzi w skład koncernu Prudential Financial, Inc. z siedzibą w Stanach Zjednoczonych.

Przedmiotem transakcji sprzedaży jest portfel nieruchomości warty 54 mln euroobejmujący łącznie ponad 80.000 m² powierzchni magazynowej na terenie podwarszawskich obiektów Panattoni Park Ożarów i Panattoni Park Pruszków. Powierzchnia jest wynajęta w całości przez mocną grupę 12 najemców, z których większość to duże firmy farmaceutyczne. Budynki powstały w latach 2008-2010. Panattoni nadal będzie zajmował się zarządzaniem nieruchomościami i aktywami wchodzącymi w skład portfela.

Robert Dobrzycki, Partner Zarządzający na Europę Środkowo-Wschodnią, Panattoni Europe, powiedział: " To nasza pierwsza transakcja z RREEF Real Estate. Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że w obliczu takich czynników jak niski odsetek pustostanów, atrakcyjne wskaźniki rentowności i popytu na polskim rynku, prestiżowi nabywcy tacy jak RREEF wracają na rynek nieruchomości przemysłowych i  kupują powierzchnie przemysłowe doskonałej jakości."

Max Kreuter, portfolio manager, Pramerica Real Estate Investorspowiedział:   "Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszych osiągnięć. Panattoni okazał się świetnym partnerem i jesteśmy dumni z produktu, który budowaliśmy przez lata, z powodzeniem wynajmowaliśmy a obecnie sprzedaliśmy."

konkretpr