Dom » Nieruchomość

Panattoni pierwszym deweloperem przemysłowym z BREEAM Excellent w standardzie

Panattoni, lider rynku nieruchomości przemysłowych w Europie, jako pierwszy deweloper branży wprowadza certyfikację metodą BREEAM na poziomie Excellent do standardu swoich obiektów. Do dziś Panattoni dostarczyło blisko 5,7 mln m kw. powierzchni potwierdzonej zielonymi certyfikatami.

Panattoni, lider rynku nieruchomości przemysłowych w Europie, jako pierwszy deweloper branży wprowadza certyfikację metodą BREEAM na poziomie Excellent do standardu swoich obiektów. Do dziś Panattoni dostarczyło blisko 5,7 mln m kw. powierzchni potwierdzonej zielonymi certyfikatami i prowadzi w rankingu ekologicznego budownictwa przemysłowego. Na swoim koncie ma m.in. pierwszy w Polsce BREEAM Excellent– Panattoni Park Sosnowiec I – a także najbardziej ekologiczny budynek przemysłowy w Europie – Panattoni Park Cheb w Czechach z poziomem Outstanding.

Było bardzo dobrze, będzie znakomicie! Panattoni po raz kolejny wyznacza zielone trendy w branży nieruchomości przemysłowych i rozwija koncepcję zrównoważonego rozwoju Go Earthwise with Panattoni. Od teraz wszystkie nowobudowane obiekty dewelopera przejdą certyfikację metodą BREEAM New Construction 2016 na poziomie Excellent. Po indywidualnej ocenie w 10 kategoriach, budynki będą musiały uzyskać wynik co najmniej 70 proc. – „To aż o 15 p.p. więcej niż w przypadku BREEAM Very Good, co pokazuje, że nasz i tak bardzo wysoki standard teraz znacznie wzrośnie w zakresie ochrony środowiska, dbałości o klimat i społeczności lokalne oraz komfort użytkownika” – mówi Robert Dobrzycki, CEO Panattoni i dodaje: -„Jesteśmy na to gotowi. Mamy za sobą już pierwszą w Polsce certyfikację na poziomie Excellent i kolejne w toku”.

Od rewolucji do standardu. Podwaliny pod nowy standard firma położyła już pół roku temu. W kwietniu 2021 r. jako pierwszy deweloper przemysłowy w Polsce uzyskała certyfikację BREEAM Excellent dla nowopowstałej inwestycji. W Panattoni Park Sosnowiec I udało się m.in. osiągnąć redukcję emisji gazów cieplarnianych na poziomie 46 proc. względem wartości bazowej, a także ograniczyć zużycie wody o 66,5 proc. Obecnie deweloper stara sięo BREEAM Excellent dla kolejnych obiektów m.in.: Panattoni Park Zgorzelec, Park Wrocław S8 South, Panattoni Park Poznań West Gate, Wrocław Campus 39 oraz Panattoni Park Siedlce – o łącznej powierzchni ponad 500 000 m kw.

Jeszcze bliższe człowiekowi i środowisku. Zwiększając standard swoich obiektów, Panattoni jeszcze mocniej stawia na wellbeing użytkowników, w tym udogodnienia dla osób niepełnosprawnych. Pomieszczenia biurowe oprócz zwiększonego światła dziennego, będą również padane pod kątem akustyki oraz przejdą analizę komfortu termicznego. Dla każdej nowej realizacji Panattoni opracowywany zostanie plan jakości powietrza oraz zaprojektowany zostanie system wentylacji mechanicznej, który pozwoli zminimalizować stężenie i recyrkulację zanieczyszczeń. Panattoni rozszerzy także gamę ekologicznych rozwiązań w trakcie całego procesu inwestycyjnego, zwłaszcza podczas budowy, które będą prowadzić m.in. do redukcji CO2 z transportu, a dodatkowo skorzysta EPD (Environmental Product Declaration). Ograniczenie emisyjności wesprze również każdorazowa analiza cyklu życia projektowanego obiektu poprzedzająca jego realizację. Panattoni nie zapomniało również o podniesieniu standardu rozwiązań mających na celu ograniczenie zużycia wody pitnej zarówno poprzez zastosowanie systemów detekcji wycieków, wodoszczelnych armatur, instalacji wody deszczowej, jak i dalsze tworzenie terenów zielonych z lokalną roślinnością z łąkami kwietnymi niewymagającymi częstego podlewania.

Lata budowania zielonego portfolio. W ubiegłym roku Panattoni ogłosiło realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju Go Earthwise with Panattoni. Wiązała się ona z nowym standardem elewacji, a także szeregiem rozwiązań z zakresu ekologii i wellbeingu, które prowadziły do uzyskania co najmniej poziomu BREEAM Very Good dla każdej nowej realizacji. Zielone budynki deweloper dostarczał jednak już wcześniej. W Polsce budowane przez lata portfolio obejmuje obecnie certyfikowane i będące w procesie obiekty o łącznej powierzchni 5,5 mln m kw.  To więcej niż połowa wszystkich zielonych zasobów sektora w kraju. Ponadto na koncie dewelopera jest najbardziej ekologiczny obiekt przemysłowy w Europie – Panattoni Park Cheb, który przeszedł certyfikację BREEAM na poziomie Outstanding, z rekordowym wynikiem 90,68 proc.

konkretpr