Dom » Nieruchomość

Panattoni z kolejną realizacją dla LPP. - 69 000 m kw. w Panattoni Park Rzeszów North

Panattoni, lider rynku nieruchomości przemysłowych w Europie, dostarczy w 2022 r. aż 133 000 m kw. dla LPP – największej firmy odzieżowej w regionie CEE. Aż 69 000 m kw. zajmie obiekt w ramach Panattoni Park Rzeszów North, którego budowa zakończy się w trzecim kwartale br.

000 m kw. dla LPP – największej firmy odzieżowej w regionie CEE. Aż 69 000 m kw. zajmie obiekt w ramach Panattoni Park Rzeszów North, którego budowa zakończy się w trzecim kwartale br. W nowej inwestycji będzie możliwa realizacja do 100 000 zamówień dziennie i składowanie ponad 7 mln sztuk asortymentu. Pozwoli to wesprzeć sprzedaż internetową m.in. na takich rynkach jak Niemcy, Czechy, Węgry, Słowacja czy Ukraina. Panattoni Park Rzeszów North osiągnie docelowo 83 500 m kw. w ramach 2 budynków.

Współpraca od północy po południe. Panattoni po raz kolejny buduje Fulfillment Center dla LPP – największej firmy odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Deweloper w najbliższych miesiącach ukończy obiekt w Gdańsku o powierzchni 64 000 m kw., a już w trzecim kwartale br. dostarczy realizację w Panattoni Park Rzeszów North, która zajmie aż 69 000 m kw. Lokalizacja na Podkarpaciu wpisuje się w strategię rozwoju sieci logistycznej LPP, która pozwoli na sprawniejszą obsługę rynków ościennych, takich jak Niemcy, Czechy, Słowacja, Ukraina, czy Węgry, a w momencie dużego zapotrzebowania – częściowo również Polski. Otwarcie kolejnego wielkopowierzchniowego obiektu pozwoli na szybszą obsługę klientów, których liczba stale rośnie, i doskonalenie obszaru „customer service”.

W przygotowanym przez Panattoni obiekcie zaimplementowane zostaną m.in. dostosowane systemy informatyczne, które wesprą działania z zakresu omnichannel i pozwolą na nowatorskie operacje konsolidacji towaru ze sklepów stacjonarnych oraz magazynu. Powierzchnia zostanie również przygotowana pod automatyczną linię przenośników w strefie pakowania na powierzchni blisko 5 000 m kw. Zostanie ona połączona z sorterem wysyłkowym, co pozwoli na sprawny podział na poszczególne regiony jednocześnie kilku tysięcy paczek na godzinę. Nowa powierzchnia umożliwi realizowanie do 100 000 zamówień dziennie oraz składowanie ponad 7 mln sztuk asortymentu.

-„Po ukończeniu realizacji w Rzeszowie, powierzchnia dostarczona przez nas dla LPP w kraju przekroczy 170 000  m kw. Cieszy nas, że możemy napędzać rozwój polskiego przedsiębiorstwa, które już zdobyło pozycję lidera w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, ale cały czas ma apetyt na więcej. Obiekt Panattoni po raz kolejny staje się kluczem do międzynarodowej ekspansji, ale także platformą rozwoju nowatorskich rozwiązań z zakresu obsługi klienta. Znów potwierdzamy, że nasza elastyczność nie ma granic, a nowe wyzwania tylko nas napędzają” – mówi Martyna Sochaczewska, Senior Leasing Manager z Panattoni i dodaje – „Postawienie LPP właśnie na Podkarpacie to także ważny krok dla rozwoju województwa, w którym póki co znaduje się bardzo mało nowoczesnej powierzchni przemysłowej. Panattoni już w 2015 roku dostrzegło potencjał i od tego czasu rozbudowuje swoje portfolio na tym obszarze, napędzając zainteresowanie regionem, który dzięki swojej lokalizacji pozwala na działalność krajową i międzynarodową”.

To właśnie atrakcyjne położenie zdecydowało o wyborze Panattoni Park Rzeszów North na miejsce nowego Fulfillment Center przez firmę LPP. Obiekt znajdzie się przy między węzłami autostrady A4, która przebiega m.in. przez Wrocław, Kraków, czy Katowice i łączy granicę południowo-wschodnią z południowo-zachodnią. Ponadto kompleks położony będzie w bezpośrednim sąsiedztwie drogi krajowej 19 prowadzącej na Słowację i zaledwie 1 km od Lotniska Rzeszów – Jesionka.

- „Podkarpackie to region znany z wysokiego poziomu inżynierii. Wraz z dynamicznie rozwijającymi się potrzebami LPP w zakresie badań i rozwoju w obszarze informatycznym, jak również automatyzacji logistyki i e-commerce, wybór regionu rzeszowskiego wydaje się być zatem doskonałą opcją. Decyzja o uruchomieniu nowego obiektu to także odpowiedź na stale rosnące zapotrzebowanie na produkty naszych marek. Pomimo podjętych w ostatnim czasie działań usprawniających naszą sieć logistyczną, takich jak powiększenie Fulfillment Center w Rumunii czy wydzielenie magazynu zwrotowego i uruchomienie nowego obiektu w Pruszczu Gdańskim, nadal widzimy potencjał do rozwoju w tym obszarze”  – komentuje Sebastian Sołtys, dyrektor ds. logistyki LPP.

Panattoni Park Rzeszów North będzie docelowo składał się z 2 budynków klasy A o łącznej powierzchni 83 500 m kw. Kompleks pozwoli na prowadzenie zarówno procesów magazynowych i logistycznych, jak i lekkiej produkcji. Realizacja zostanie przygotowana zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju Go Earthwise with Panattoni. Deweloper zastosuje m.in. czujniki zmierzchu dla oświetlenia zewnętrznego, systemy inteligentnego zarządzania energią, czy wodooszczędną armaturę sanitarną. Firma zaprojektowała również tereny zielone z łąkami kwietnymi nie wymagającymi częstego koszenia, a na terenie obiektu znajdą się domki dla bezkręgowców, owadów i ptaków. Użytkownicy obiektuskorzystają ze stacji ładowania samochodów elektrycznych oraz wiat rowerowych wyposażonych w gniazda elektryczne i zestawy naprawcze.

konkretpr