Rozrywka » Święta
Papel picado, aksamitki i radość. Meksykańskie Día de los Muertos w Compañeros
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
Tego dnia restauracja przemieni się w wielki „Ofrendas” – tradycyjny ołtarz wypełniony kwiatami, świecami i smakołykami rodem z Meksyku. Nie zabraknie też okazji do przebrania i wspólnej zabawy przy latynoskich rytmach i koktajlach.
W odróżnieniu do polskiego Dnia Zmarłych, meksykańskie Día de los Muertos to czas radości, wspólnego świętowania i symbolicznego pojednania ze światem umarłych. Śmierć nie jest tam końcem, lecz naturalną częścią życia, dlatego 31 października zaprasza się ją do stołu – z muzyką, jedzeniem i kolorami w tle. W najbliższy piątek okazję do poznania tej odmiennej radosnej tradycji będą mieć także łodzianie – za sprawą restauracji Compañeros w OFFie.
– W Meksyku dzień pamięci o zmarłych wygląda zupełnie inaczej niż u nas – to raczej czas radości, niż zadumy. Meksykanie wierzą, że tego dnia dusze zmarłych wracają, by odwiedzić bliskich – tłumaczy Weronika Ciejka, managerka restauracji. – Dlatego przygotowują ołtarze, organizują parady, koncerty i tańce. Ulice tętnią życiem, muzyką i rodzinnymi spotkaniami – wyjaśnia i zapowiada, że tego dnia również goście Compañeros w OFFie będą mogli poczuć atmosferę święta, bo cały lokal ozdobiony zostanie tak, by przypominać klasyczny meksykański ofrendas.
Wnętrze ozdobią aksamitki, które zgodnie z tradycją mają przyciągać dusze zmarłych, a na stołach zapłoną świece, symbolicznie wskazujące im drogę do domu. Nie zabraknie też „Papel picado” – kolorowych girland z wycinankami przedstawiającymi karykatury śmierci. Pojawi się również charakterystyczna „La Catrina” – postać będąca symbolem święta zmarłych, w pełnym przebraniu i makijażu przypominającym czaszkę. – Zaprezentuje ją nasza załoga, ale do wspólnej zabawy zapraszamy wszystkich gości – mile widziane kolorowe stroje i pomalowane twarze, wszystko, co pomoże w pełni wczuć się w meksykański klimat – zachęca Weronika Ciejka.
Día de los Muertos to także dzień rozpusty dla smakoszy – i takiej właśnie doświadczą goście Compañeros. Na stołach pojawią się tradycyjne meksykańskie dania, m.in. tacos al pastor, burrito, nachosy oraz szeroki wybór sals oraz aromatycznych i pikantnych przypraw. Nie zabraknie też kolendry, soku z limonki, kukurydzy, fasoli i tropikalnych dodatków, a z okazji święta na gości czekać będą tematyczne, specjalne koktajle.
– Tego typu wydarzenia to kwintesencja filozofii OFFa, jako miejsca spotkań, inspiracji i otwartości na różnorodność kultur i smaków – mówi Julia Bielecka z OPG Property Professionals. – Mamy nadzieję, że to wydarzenie na stałe zagości w łódzkim kalendarzu – podkreśla.
A jak dodają organizatorzy OFFowe Día de los Muertos umili muzyka serwowana przez dwójkę łódzkich DJ-ów: DJ-kę WRK i DJ-a Synthie, grających w klimacie house, choć nie zabraknie też latynoskich motywów. Świętowanie rozpocznie się w sobotę 31 października o godz. 20:00 i potrwa do 1:00 w nocy.

Papel picado, aksamitki i radość. Meksykańskie Día de los Muertos w Compañeros
Komentarze (0)